Skip to content Skip to footer

Zwarte Panter

Te zien: Dierenplaza

Wetenschappelijke naam: Panthera pardus

IUCN-status: Niet bedreigd

Habitat

Het verspreidingsgebied van de Zwarte Panter bestaat uit Afrikaanse en Aziatische gebieden. In deze gebieden leeft de Zwarte Panter in dichtbegroeide jungles en in hooggelegen bossen.

Dieet

De Zwarte Panter is een carnivoor. Dit betekent dat de Zwarte Panter uitsluitend vlees eet. In het wild jaagt de Zwarte Panter voornamelijk op grotere prooien, waaronder middelgrote zoogdieren, zoals Herten, Knobbelzwijnen, Varkens en Geiten. Daarnaast eet de Zwarte Panter ook kleinere dieren, zoals Hazen, Knaagdieren, Vogels, Slangen en Vissen.

Wanneer de Zwarte Panter een prooi gedood heeft, klimt hij met zijn maaltijd in de boom. Dit zodat hij zijn maaltijd veilig kan houden voor andere rivaliserende roofdieren.

Uiterlijk

De Zwarte Panter is geen specifieke ondersoort van de Panters. De Zwarte Panter heeft meer melanisme in het DNA, waardoor de vacht zwart kleurt. Vaak zie je de panterprint nog door de zwarte kleur heen. Hierdoor heeft deze diersoort een andere camouflage, waarvan hij profiteert tijdens de jacht.

Sociaal gedrag

De Zwarte Panter leeft sedentair, waarbij meerdere vrouwtjes het territorium delen met een mannetje.

Natuurlijk gedrag

Door uitwerpselen en urine aan het einde van zijn territorium te plaatsen, markeert de Zwarte Panter zijn territorium af. Daarnaast krast de Zwarte Panter ook met de poten in bomen om het territorium af te bakenen.

Vaak kiest de Zwarte Panter ervoor om ’s avonds op jacht te gaan. De zwarte vacht brengt deze diersoort ’s avonds in het voordeel. Met het pigment melanine kan de Zwarte Panter de prooi manipuleren in het holst van de nacht. De vacht verandert namelijk in een onzichtbare mantel in het donker, waardoor er een hoger succespercentage is in het jachtspel.

De Ooievaar is neergestreken in Mondo Verde bij het Panterverblijf

Op donderdag 8 juni 2023 kwam de Dierenverzorging van Mondo Verde met heugelijk nieuws. Het enige Zwarte Panter koppel in Nederland heeft twee zwarte welpjes gekregen. De moeder en de welpjes maken het goed.

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in Dierenplaza