Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De Ooievaar is neergestreken in Mondo Verde bij het Panterverblijf

De Ooievaar is neergestreken in Mondo Verde bij het Panterverblijf

Op donderdag 8 juni 2023 kwam de Dierenverzorging van Mondo Verde met heugelijk nieuws. Het enige Zwarte Panter koppel in Nederland heeft twee zwarte welpjes gekregen. De moeder en de welpjes maken het goed.

Een jaar geleden kwamen de Zwarte Panters in het nieuwe verblijf van Mondo Verde. Door de natuurlijke inrichting van het verblijf, beschouwen de Zwarte Panters het verblijf als hun eigen territorium. Mede dankzij de natuurlijke inrichting (het verblijf) en het sociale gedrag van de Zwarte Panters zijn ze zich gaan voortplanten. De welpjes zijn de eerste jongen van moeder Reeva. Het geslacht van de welpjes is ook al bekend: het zijn twee mannetjes.

De welpjes verblijven momenteel nog in het binnenverblijf (met een werpkist) samen met de moeder. De moeder geniet ook nog van het buitenverblijf, maar de welpjes blijven momenteel nog in het binnenverblijf. In de toekomst gaan de welpjes samen met moeder Reeva ook het buitenverblijf verkennen.

In het wild leven Zwarte Panters solitair. Hierom heeft Mondo Verde de vader Kumar verplaatst naar een seperaat verblijf, waardoor hij geen rechtstreeks contact heeft met de moeder en de welpjes. De vader helpt niet mee met de opvoeding van de welpjes. Dit sluit nauw aan met het natuurlijke gedrag dat in het wild bij Zwarte Panters voor komt.

De Zwarte Panter komt in het wild voor in Aziatische en Afrikaanse gebieden met dichtbegroeide jungles en hooggelegen bossen. De Zwarte Panter is niet met uitsterven bedreigd, maar door de afwijkende kleur, komt hij zelden in het wild voor. Hierom is het belangrijk dat dierentuinen deze prachtige diersoort weten te behouden. Moeder Reeva komt uit een dierentuin in Frankrijk, en vader Kumar komt uit een dierentuin in Tsjechië. De moeder en de vader zijn genetisch onverwant, waardoor de bloedlijnen van deze Zwarte Panters goed bij elkaar passen.