De Lori van de Blauwe Bergen heeft verschillende vijanden, oftewel predatoren. Roofvogels in het algemeen zijn predatoren van de Lori van de Blauwe Bergen. Doordat ze in grote groepen kunnen samenleven, lopen ze minder snel gevaar op bij de predatoren. De predatoren worden bij inval snel gespot. De groep maakt dan een luid piepend geluid, waarna de gehele groep gezamenlijk wegvliegt. Daarnaast maakt de Lori van de Blauwe Bergen ook gebruik van ‘wachters’ tijdens het eten, als ze in groepen samenleven.
De Lori van de Blauwe Bergen verkiest vele soorten aan vegetatie, zoals beboste gebieden, mangroven, moessonbossen, bossen oeverbossen, secundaire bossen en heidevelden. Ook komt deze vogelsoort voor in straatbomen van parken en in tuinen in voorsteden. De Lori van de Blauwe Bergen prefereert randen en verstoorde vegetatie in plaats van dichte en gesloten begroeiing.
De Lori van de Blauwe Bergen eet nectar en stuifmeel van inheemse boom- en struiksoorten uit de Straat Torreseilanden, Australië en Tasmanië. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Eucalyptussen, Koraalbomen, Lampenpoetsers en Palmen. Daarnaast eet deze magnifieke vogelsoort ook fruit, van bijvoorbeeld de Fiscus, Trema, Citrus, Papaja en Mango.
Tijdens het broedseizoen kan de Lori van de Blauwe Bergen ook wel eens ongewervelden eten. Deze ongewervelden bevatten koolhydraten en eiwitten die de groei van het kuiken bevorderen.
De Lori van de Blauwe Bergen heeft een grootte van 25 à 30 centimeter. Het gewicht bedraagt 75 à 157 gram. Het dier heeft een oranje tot rode snavel. De kop kleurt blauw tot diepbruin met licht violetkleurige vlekken. De nekkraag heeft een gele kleur. De rest van het bovenlichaam en de staart kleuren groen met een schemering van geel. De borst heeft een egaal oranje kleur en de buik is blauw. De dijen en onderstaartdekveren hebben een gele kleur met donkergroene strepen. De ondervleugeldekveren kleuren oranje met een brede gele ondervleugelstreep.
Er is geen verschil tussen het uiterlijk van een mannetje en een vrouwtje.
Het mannetje start met het paringsgedrag. Terwijl het mannetje langs het vrouwtje zit, strekt hij zich volledig uit in de hoogte. Hij strekt zijn nekveren volledig omhoog. Daarna gaat het mannetje ondersteboven hangen, huppelt zijdelings van de zitstok en draait van links naar rechts. Dit loopt vaak samen met een laag enkelvoudig fluitje.
Als het vrouwtje geïnteresseerd is, zal ze op dezelfde manier reageren. Het paar vertoont dan enkele minuten dit gedrag, voordat de copulatie plaatsvindt. Als het vrouwtje niet geïnteresseerd is in het mannetje, dan zal ze het mannetje ontwijken of zelfs pikken.
De Lori van de Blauwe Bergen nestelt zich in holen van oude bomen. Daarnaast nestelt deze diersoort ook in inheemse eucalyptussen of op platforms gevormd door bladeren van Dadel- en Katoenpalmen. In de buitenwijken nestelt de Lori van de Blauwe Bergen zich ook in Palmen. Dit komt omdat holtes schaars zijn.