Skip to content Skip to footer

Lori van de Blauwe Bergen

Te zien: Tropisch Paradijs

Wetenschappelijke naam: Trichoglossus haematodus moluccanus

IUCN-status: Niet bedreigd

Algemene informatie

De Lori van de Blauwe Bergen heeft verschillende vijanden, oftewel predatoren. Roofvogels in het algemeen zijn predatoren van de Lori van de Blauwe Bergen. Doordat ze in grote groepen kunnen samenleven, lopen ze minder snel gevaar op bij de predatoren. De predatoren worden bij inval snel gespot. De groep maakt dan een luid piepend geluid, waarna de gehele groep gezamenlijk wegvliegt. Daarnaast maakt de Lori van de Blauwe Bergen gebruik van ‘wachters’ tijdens het eten, als ze in groepen samenleven.

Habitat

De Lori van de Blauwe Bergen leeft op de Torreseilanden, in het oosten en in het zuidoosten van Australië, en in Tasmanië. In deze gebieden verkiest deze vogelsoort voor een beboste habitat of savanne in een tropisch klimaat.

De Lori van de Blauwe Bergen verkiest vele soorten aan vegetatie, zoals beboste gebieden, mangroven, moessonbossen, bossen oeverbossen, secundaire bossen en heidevelden. Deze vogelsoort komt ook voor in straatbomen van parken en in tuinen in voorsteden. De Lori van de Blauwe Bergen prefereert randen en verstoorde vegetatie, in plaats van dichte en gesloten begroeiing.

Dieet

De Lori van de Blauwe Bergen eet nectar en stuifmeel van inheemse boom- en struiksoorten uit de Straat Torreseilanden, Australië en Tasmanië. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Eucalyptussen, Koraalbomen, Lampenpoetsers en Palmen. Daarnaast eet deze magnifieke vogelsoort fruit, van bijvoorbeeld de Ficus, Trema, Citrus, Papaja en Mango.

Tijdens het broedseizoen kan de Lori van de Blauwe Bergen ook wel eens ongewervelden eten. Deze ongewervelden bevatten koolhydraten en eiwitten die de groei van het kuiken bevorderen.

Uiterlijk

De Lori van de Blauwe Bergen heeft een grootte van 25 à 30 centimeter. Het gewicht bedraagt 75 à 157 gram. Het dier heeft een oranje tot rode snavel. De kop kleurt blauw tot diepbruin, met licht violetkleurige vlekken. De nekkraag heeft een gele kleur. De rest van het bovenlichaam en de staart kleuren groen met een tint van geel. De borst heeft een egaal oranje kleur en de buik is blauw. De dijen en onderstaartdekveren hebben een gele kleur met donkergroene strepen. De ondervleugeldekveren kleuren oranje met een brede gele ondervleugelstreep.

Er is geen zichtbaar verschil tussen een mannetje en een vrouwtje.

Sociaal gedrag

De Lori van de Blauwe Bergen leeft niet alleen. Deze vogelsoort komt in paren en in grote groepen voor. De Lori van Blauwe Bergen leeft monogaam. Dit betekent dat ze voor lange tijd (ook levenslang) eenzelfde partner hebben.

Het mannetje start met het paringsgedrag. Terwijl het mannetje langs het vrouwtje zit, strekt hij zich volledig in de hoogte uit. Hij strekt zijn nekveren volledig omhoog. Daarna gaat het mannetje ondersteboven hangen, huppelt zijdelings van de zitstok en draait van links naar rechts. Dit loopt vaak samen met een laag enkelvoudig fluitje.

Als het vrouwtje geïnteresseerd is, zal ze op dezelfde manier reageren. Het paar vertoont dan enkele minuten dit gedrag, voordat de copulatie plaatsvindt. Als het vrouwtje niet geïnteresseerd is in het mannetje, dan zal ze het mannetje ontwijken of zelfs pikken.

Natuurlijk gedrag

De Lori van de Blauwe Bergen nestelt zich in holen van oude bomen. Daarnaast nestelt deze diersoort ook in inheemse Eucalyptussen of op platforms gevormd door bladeren van Dadel- en Katoenpalmen. In de buitenwijken nestelt de Lori van de Blauwe Bergen in Palmen. 

Deze diersoort vertoont geen vijandelijk gedrag naar anderen, tenzij deze te dicht bij het nest komen. In sommige gevallen nestelen ze ook koloniaal, waarbij meerdere paren een enkele boom bewonen. Daarnaast nestelen andere vogelsoorten in dezelfde boom, zonder dat er vijandigheid plaatsvindt.

Deze vogelsoort vliegt 50 kilometer tussen slaap- en voederplaats om eten te zoeken. De Lori van de Blauwe Bergen eet hoofdzakelijk nectar en stuifmeel. Dit verzamelt deze diersoort met zijn lange, smalle tong met borstelpunten. De voedingssessie gebeurt in groep of in paren. Tijdens de voedingssessie hoor je de Lori’s van de Blauwe Bergen luid kibbelen. Dit doen ze om te ‘vechten’ voor het beste stukje nectar, stuifmeel of fruit. Deze verstoringen binnen de voedingssessie is geheel normaal en natuurlijk. Op deze manier proberen ze elkaar te intimideren. Dus schrik niet als je ze hoort kibbelen in Mondo Verde!

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in het Tropisch Paradijs