Skip to content Skip to footer

Rinoceros Neushoornvogel

Te zien: Tropisch Paradijs

Wetenschappelijke naam: Buceros rhinoceros

IUCN-status: Kwetsbaar

Habitat

De Rhinoceros Neushoornvogel leeft in het continent Azië, waarbij met name in het zuiden van Thailand, West-Maleisië en in Indonesië, waarbij hij leeft in Sumatra, Borneo en Java.

De natuurlijke habitat van deze diersoort bestaat uit grote gebieden van altijdgroene oerbossen. Daarnaast komen ze ook voor in secundaire bossen en doorkruizen ze open habitatten.

Oerbossen staan bekend als bossen die zich hebben ontwikkeld door de eeuwen heen, zonder (relatief veel) invloed van de mens.

Secundaire bossen staan bekend als bossen die opnieuw gegroeid zijn nadat het oerbos extreem verstoord werd door bijvoorbeeld bosbranden, stormschade, ontbossing, etc.

Uiterlijk

Een mannelijke Rhinoceros Neushoornvogel heeft een grootte tussen de 80 en 90 centimeter. Het verendek heeft een zwarte kleur met witte dijen en buik. De staart kleurt wit met een zwarte band. De snavel en hoorn hebben een oranje, rode en lichtgele kleur. Bij het mannetje komt ook de kleur zwart voor in de omhoog krullende hoorn. De ogen kleuren rood met een zwarte omranding.

Dieet

De Rhinoceros Neushoornvogel eet hoofdzakelijk fruit, met in het bijzonder vijgen. Hij eet ook diverse vetrijke vruchtkapsels en steenvruchten. Daarnaast eet hij elk klein dier die hij kan vangen, zoals geleedpotigen, hagedissen, boomkikkers en vogeleieren.

Natuurlijk gedrag

De Rhinoceros Neushoornvogel foerageert meestal in paren, In het niet-broedseizoen jagen ze soms ook in kleine kuddes.

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in het Tropisch Paradijs