Skip to content Skip to footer

Europese Flamingo

Te zien: Tropisch Paradijs

Wetenschappelijke naam: Phoenicopterus roseus

IUCN-status: Niet Bedreigd

Algemene informatie

De Flamingo valt onder de Familie van de Phoenicopteridae (Flamingo’s). Flamingo’s staan bekend als echte groepsdieren. Een kolonie kan wel uit honderden of duizenden bestaan. Wow! In totaal leven er 6 verschillende flamingosoorten in de wereld: Kleine Flamingo (Phoeniconaias minor), Andesflamingo (Phoenicoparrus andinus), James’ Flamingo (Phoenicoparrus jamesi), Chileense Flamingo (Phoenicopterus chilensis), Europese Flamingo (Phoenicopterus roseus) en Caribische Flamingo (Phoenicopterus ruber). In Mondo Verde bewonder jij de Europese Flamingo.

Habitat

De Europese Flamingo komt voor bij zoute lagunes, zoutpannen en ook grote, ondiepe zoute binnenmeren in Afrika, Europa en Azië. De meren liggen dicht bij de zee of ver landinwaarts. De Europese Flamingo’s hebben zich goed aangepast aan het klimaat, waardoor ze bestand zijn tegen de harde omstandigheden van hun omgeving. Zo verdragen ze hoge concentraties van chloriden, natriumcarbonaat, sulfaten en fluoride.

In Afrika leeft de Europese Flamingo in Angola, Burundi, Kaapverdië, Comoren, Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Guinee, Guinee-Bissau, Kenia, Libië, Madagaskar, Malawi, Marokko, Mozambique, Sao Tomé en Principe, Seychellen, Sierra Leone, Somalië, Tanzania, Tunesië, Oeganda, Westelijke Sahara, Zambia en Zimbabwe. 

In Europa komt de Europese Flamingo voor in Cyprus, Frankrijk, Gibraltar, Griekenland, Italië, Russische federatie (Europees Rusland) en Spanje.

De Europese Flamingo verblijft ook in Azië, meer specifiek in Armenië, Azerbeidzjan, Bangladesh, Cambodja, India, Iran, Israël, Koeweit, Maladiven, Nepal, Oman, Pakistan, Qatar, Saoedi Arabië, Sri Lanka, Turkije, Turkmenistan, Oezbekistan en Jemen.

Dieet

De Europese Flamingo eet aquatische ongewervelden, waaronder kleine schaaldieren, weekdieren, gelede wormen en larven van diptera en andere insecten. Deze dieren bevinden zich gewoonlijk in de modder op de bodem van het water.

Daarnaast eten Europese Flamingo’s ook plantenzaden, kleine vissen en pekelkreeftjes. Hierdoor hebben Europese Flamingo’s een gevarieerd dieet.

Om de aquatische ongewervelden uit de modder te halen, trappelt de kolonie in ondiep zout water. Hierdoor jagen ze de dieren uit de modder. Vervolgens zuigt de hij met zijn tong het water, waar ook de diertjes inzitten,in zijn bek. Het voedsel blijft aan de lamellen in de bovensnavel hangen. Daarna slikt hij de diertjes met de tong naar binnen.

Uiterlijk

Een mannelijke Europese Flamingo heeft een grootte tussen de 140 en 145 centimeter. De vleugels hebben een spanwijdte van 140 tot 165 centimeter.
Een vrouwelijke Europese Flamingo is daarentegen 20% kleiner en hebben ook kortere poten.

De Europese Flamingo heeft een jeugdig grijsbruine kleur met roze op de ondervleugels en staart. De poten en snavel hebben een bruine kleur.

Sociaal gedrag

Europese Flamingo’s leven in groepen, waardoor ze bekend staan als échte groepsdieren. Zo’n groep heet ook een tribune, kolonie of flamboyance. Zo kan een kolonie bestaan uit honderden maar ook duizenden Europese Flamingo’s. Ondanks dat ze in grote kolonies voor komen, leeft de Europese Flamingo monogaam. Dit betekent dat ze maar één levenspartner hebben. 

Natuurlijk gedrag

Vaak zie je dat Europese Flamingo’s op één poot staan. Eén van de belangrijkste redenen waarom ze dit doen, is om warm te blijven. De Europese Flamingo trekt één poot op en stopt deze onder zijn veren. Hierdoor blijft de poot lekker warm en koelt de poot niet af. Het water in de natuur is vaak koud, waardoor de lichaamstemperatuur daalt. Door op één poot te staan, behoudt hij de warme lichaamstemperatuur. Daarnaast kan hij zich ook makkelijker terug hijsen uit de modder.

Een andere reden is omdat het minder energie kost. Als de Europese Flamingo op één poot staat, heeft hij een perfect evenwicht. Hierdoor verbruikt hij minder spierkracht. Dit zorgt ervoor dat hij meer energie overhoudt.

Ondanks dat de Europese Flamingo een grote vogelsoort is, kan hij ook vliegen. Hij heeft lange vleugels waarmee hij zich stabiel houdt in de lucht. De Europese Flamingo vliegt zelfs zo goed, dat hij tussen verschillende locaties vliegt om te eten of om te broeden. Een kolonie kan in de lucht wel een topsnelheid van 56 kilometer per uur bereiken. Wow!

Interessante weetjes

De Europese Flamingo's, Ibissen en Lepelaars in Mondo Verde

De Europese Flamingo’s, Ibissen en Lepelaars staan allemaal gekend als koloniebroeders. Hierdoor komt het natuurlijk gedrag van deze 3 diersoorten het beste tot zijn recht als ze in een kolonie samenkomen.

In het Tropisch Paradijs (en in de rest van het park) zie je verschillende (aangelegde) vijvers en meren. Met deze verschillende niveaus van het water stimuleert Mondo Verde het natuurlijk gedrag bij de dieren.

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in het Tropisch Paradijs