Skip to content Skip to footer

Japanse Kraanvogel

Te zien: China & Dierenplaza

Wetenschappelijke naam: Grus japonensis

IUCN-status: Kwetsbaar

Habitat

In het wild komt de Japanse Kraanvogel voor in moerassige gebieden, rijstvelden, intergetijden- en kustgebieden verspreid door Japan, China, Korea en Rusland.

Uiterlijk

De Japanse Kraanvogel weegt tussen de 7 en 10 kilogram. Hij heeft een grootte van wel een 1,5 meter. De Japanse Kraanvogel bekleedt zichzelf met een wit verendek, een zwarte hals en hij heeft zwarte slagpennen. Op de kop zie je een rode vlek.

Dieet

De Japanse Kraanvogel eet voornamelijk vis, kleine zoogdieren, reptielen en ongewervelden.

Sociaal gedrag

Bij de Japanse Kraanvogel heeft de ‘dans’ een belangrijke betekenis. Hierdoor danst deze vogelsoort zeer uitgebreid. Hierbij komen meerdere onderdelen aan bod, zoals sprongen, buigingen, pirouettes en rennen met uitgestoken vleugels. Met de dans trekken ze namelijk partners aan, maar ze gebruiken dit ook om sociale banden aan te halen en om hun territorium af te bakenen. Voordat ze beginnen met hun dans, zullen beide vogels gezamenlijk roepen.

Trouw en lang leven

In veel Oost-Aziatische landen heeft de Japanse Kraanvogel een groot cultureel belang. Zij gaan namelijk een levenslange band aan met hun partner. Ze staan daarom in deze landen symbool voor trouw en een lang leven.

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in China