Skip to content Skip to footer

Grijze Kroonkraanvogel

Te zien: Dierenplaza & China

Wetenschappelijke naam: Balearica regulorum

IUCN-status: Bedreigd

Habitat

De Grijze Kroonkraanvogel leeft in moerasgebieden en op savannes in het westen, zuiden en oosten van Afrika. Hij komt daar vooral voor langs de rivieren.

Ze broeden meestal in de moerasgebieden, waardoor dit soort landschap een prioriteit heeft voor deze vogelsoort. Op de grasvlaktes in de buurt gaan ze op zoek naar voedsel.

Uiterlijk

Wanneer de Grijze Kroonkraanvogel staat, dan heeft hij een grootte van ongeveer 1,5 meter. Een grote vogel dus, met lange poten.

De Grijze Kroonkraanvogel heeft grijze haren, maar op de rug kleuren de veren wit en bruin. Op de kop heeft hij kleine gele veren, in de vorm van een kroon. Dit verklaart natuurlijk ook de naam.

Als hij gaat vliegen, dan strekt hij zijn hals helemaal uit. Als hij staat, dan heeft hij een S-vormige hals.

Dieet

Deze vogelsoort eet gras en zaden, maar ook insecten. Door met de tenen op de grond te stampen, komen insecten naar boven uit de bodem. Met zijn snavel peutert hij uiteindelijk de insecten uit de grond.

Sociaal gedrag

De Grijze Kroonkraanvogels leven in het wild in groepen van 6 tot 20 dieren. Deze vogelsoort staat bekend om de ‘danskunst’. Tijdens een dans springen de vogels in de lucht en gaan de vleugels halfopen. Ze draaien om elkaar heen en maken soms een buiging. Met dit gedrag proberen mannetjes indruk te maken op vrouwtjes. Dit heet ook ‘baltsen’. Wanneer een mannetje en een vrouwtje voor elkaar gekozen hebben, dan blijven ze een geheel broedseizoen bij elkaar.

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in Dierenplaza