Skip to content Skip to footer

Zuidelijke Hoornraaf

Te zien: Oostenrijk

Wetenschappelijke naam: Bucorvus leadbeateri

IUCN-status: Kwetsbaar

Algemene informatie

De Zuidelijke Hoornraaf en de Noordelijke Hoornraaf vormen samen de grootste levende soorten binnen de familie van de neushoornvogels.

Habitat

De Zuidelijke Hoornraaf komt in het wild voor in het zuiden van Kenia en Burundi, tot in Angola. Ook komt deze vogelsoort voor in het noorden van Namibië, in het noorden en oosten van Botswana. Daarnaast komt hij voor in het noordoosten en oosten van Zuid-Afrika.

De natuurlijke habitat van de Zuidelijke Hoornraaf bestaat uit bossen en savannes. Ook komt hij voor op graslanden die grenzen aan delen van de bossen, tot op een hoogte van 3.000 meter.

Uiterlijk

De Zuidelijke Hoornraaf heeft een grootte tussen de 90 en 100 cm. Mannetjes wegen 3459 tot 6180 gram. De vrouwtjes daarentegen hebben een gewicht tussen de 2230 en 4580 gram.

Deze vogelsoort kleurt helemaal zwart met een witte handpennen. Een mannetje heeft een kale gezichtshuid, maar de opgeblazen keel kleurt helderrood. Een vrouwtje herken je aan de blauwe vlek die je ziet op de helderrode keel.

Een jong kleurt bruiner dan een volwassene. Hij heeft een licht grijsbruine gezichtshuid. De zijkanten van de snavel kleuren ook grijs. Na ongeveer 4 tot 6 jaar volgroeit een jong naar een volwassene.

Dieet

Veel neushoornvogels eten fruit en leven in bomen, MAAR dit betekent niet dat zij alleen zo leven. Zo hebben de Zuidelijke Hoornraven zich zo aangepast dat zij op de grond leven en zij hoofdzakelijk vlees eten.

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in Oostenrijk