Er zijn maar weinig plaatsen in de wereld waar je aangenamer vertoeft dan op een Toscaanse binnenplaats. Het blauwe licht van de zonsopkomst dat het landschap met zijn glooiende heuvels overgiet, paden door hoge cipressen overschaduwd de vredige rust van het landelijke leven.. Hoeveel schilders maakten wel niet een schilderij in de buurt van Florence en Siena? Niet alleen het prachtige Toscane bewonder jij in Mondo Verde, maar ook de Trevifontein van Rome!
Overal in Italië vind je de traditionele Italiaanse bouwkunst terug. In Mondo Verde bezoek jij een traditionele Toscaanse Villa. De Toscaanse Villa kenmerkt zich als een streng symmetrisch gebouw.
Om de Romeinse invloeden te accentueren, heeft Mondo Verde de Trevifontein nagebouwd, de grootste en bekendste fontein in Rome, Lazio. De fontein vind je terug op de Piazza dei Crociferi. In 1732 ontwierp Nicola Salvi dit kunstwerk. Elf jaar later voltooide Giuseppe Pannini de bouw. De naam ‘Trevi’ komt van de woorden ‘tre’ ‘vie’, wat drie wegen betekent, een verwijzing naar het kruispunt van drie straten waarop de Trevifontein uitmondt.
In dit monument staat onder andere de majestueuze zeegod Neptunus op een schelpvormige strijdwagen. De zeepaarden en tritonen trekken hem richting de oceaan. Het ene zeepaard staat rustig en het andere zeepaard steigert, een verwijzing van de 2 gezichten van de oceaan.
Niet alleen de Trevifontein vind je terug in Mondo Verde, maar ook de Fontana del Tritone. Op de Piazza Barberini in Rome staat het meesterwerk van Gian Lorenzo Bernini, de vader van de Barokke kunst: de Fontana del Tritone. De zoon van de zeegod Neptunus, Triton (half mens, half vis) blaast water uit een trompetschelp. Dit symboliseert de onsterfelijkheid.
De Haagbeuk (Carpinus betulus fastigiata) komt van nature voor in West-Azie en Midden- en Zuid-Europa. In deze gebieden heeft deze boomsoort vooral een vochtige, voedselrijke en kalkrijke bodem nodig.
In Mondo Verde groeit een zuilvormige haagbeuk. Deze eenhuizige boomsoort heeft zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen, die op één plant voor komen.
De Haagbeuk bloeit in april en mei. De wind verspreidt het stuifmeel van de bloemen. De bladeren staan verspreid aan de kale grijsachtige takken. De elliptische bladeren zien er veernervig uit, hebben een dubbel gezaagde rand, een hartvormige voet en een toegespitste top. De Haagbeuken in het park dienen als een alternatief voor cipressen.
De Chinese blauwe regen (Wisteria sinensis) komt oorspronkelijk uit China, vandaar ook de aanduiding sinensis. Deze slingerplant heeft 25 centimeter lange bloemtrossen. Deze trossen bloeien in de maanden mei tot juni. Omdat de bloemtrossen een behoorlijk gewicht hebben, moet de plant ondersteund worden. De plant groeit ongeveer tot een hoogte van 8 à 10 meter.
De Chinese blauwe regen verwant zichzelf enigszins met de goudenregen (Laburnum anagyroides). Ze behoren tot dezelfde familie, alleen behoren ze niet tot hetzelfde geslacht.