Skip to content Skip to footer

Foliesbos

Foliesbos, een bos vol fantasie en mythologie

Heerlijk wegdromen met de mythologische figuren uit de Griekse Oudheid. Ja, dat gaat in het Foliesbos. Hier dwaal je af in je eigen fantasieën. Niet alleen de natuur accentueert de mythologische figuren, maar ook de prachtige diersoorten die in deze wereldtuin leven.

Kunst

In het Foliesbos komen allerlei frivoliteiten samen. Deze stammen uit de 16e tot 18e eeuw. Ze gebruikten deze frivoliteiten om tuinen van Italiaanse, Franse en Duitse kastelen te decoreren. De eigenaar en architect maakten grapjes met deze frivoliteiten. Zo kwamen er mythologische figuren, indrukwekkende creaturen en merkwaardige kleine gebouwen in de tuin terecht. Mondo Verde heeft de mooiste creaties uitgekozen en nagebouwd in het Foliesbos.

Dolfijn

Bij de eerste brug in het Foliesbos staat de Dolfijn. Deze merkwaardige vis ziet er in eerste instantie uit als een snoek of karper, maar zeker niet als een dolfijn. Volgens de Griekse mythologie zag Flipper er anders uit, dan de tegenwoordige voorstelling van een dolfijn.

Pegasus

Iets verder in het Foliesbos bevindt zich Pegasus, een paard met vleugels uit de Griekse mythologie. Pegasus ontstond uit het bloed van het afgehakte hoofd van Medusa (monster met slangenharen). Dit standbeeld van Pegasus staat symbool voor de onsterfelijkheid. Later kwamen dichters naar dit standbeeld. Volgens de legende moeten dichters op Pegasus gaan zitten. Hierdoor krijgen ze de kans om de werkelijkheid te ontvluchten en het zou het schrijven van verzen stimuleren.

Reus van Apennijnen

In de tuinen van Francesco de Medici (in de buurt van Firenze, Italië), kwam een groot kolos. De Italiaanse kunstenaar Giambologna ontwierp een gigantisch beeld, de Reus van Apennijnen, uit rotsen. Mensen hebben dit beeld met de hand gehouwen uit rotsen. Het beeld stelt een gigantische, voorhistorische creatuur voor. Hij heeft een woeste haarbos en baard. Onder zijn linkerhand houdt hij de waterspuwende kop van een monster tegen de grond gedrukt. Volgens de legende beschermt hij hiermee de wereld tegen het kwaad. Sommige historici beweren dat het beeld de Italiaanse bergketen symboliseert. Mondo Verde heeft dit beeldhouwwerk nagebouwd in het Foliesbos.

Foliesbos, een diversiteit aan fauna