Skip to content Skip to footer

De Woestijn

De Woestijn, bijzonder en mysterieus

Een bezoek aan de Woestijn zorgt ervoor dat jij je in een totaal andere wereld baant. De zandduinen die verkleuren door de dag van geel naar oranje naar rood. De prachtige fauna wat er leeft zoals Kamelen en Stokstaartjes. En natuurlijk het interessant landschap, waarbij je wegdroomt alsof je in een sprookje zit.

Sahara

Eén van de bekendste woestijnen ter wereld, de Sahara, vind je terug als een zandwoestijn op het continent Afrika. Met een oppervlakte van 9.400.000 vierkante kilometer, omvat hij het grootste deel van Noord-Afrika. De Sahara strekt zich uit van de Rode Zee tot aan de Atlantische Oceaan, waardoor hij door twaalf verschillende landen loopt.

Deze woestijn staat bekend als de heetste woestijn ter wereld. Overdag lopen de temperaturen op tussen 25 en 45 °C. ’s Nachts koelt het soms af tot onder het vriespunt. Daarnaast kent de Sahara weinig regen, maar als het er een keer regent, dan komt het met grote hoeveelheden tegelijkertijd.

Toereg Berbers

In de woestijn leven naast flora en fauna, ook mensen. Eén van de meest bekendste en oudste woestijnvolkeren zijn de Toeareg Berbers. Dit inheems Noord-Afrikaans volk leeft een nomadisch bestaan, centraal in het woestijngebied.

Mondo Verde legt in de wereldtuin de Woestijn een geografische en culturele link, zowel met de Sahara als de Toeareg Berbers. Zo bouwde Mondo Verde de zand- en rotsenstructuur van de Sahara met een oase na. Ook de merkwaardige huizen van de Toeareg Berbers zijn te bewonderen in deze wereldtuin.

De Woestijn en Afrika, een diversiteit aan flora

Chinese waaierpalm

De Chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei) komt oorspronkelijk uit China, Japan, Myanmar en India. Deze palmsoort krijgt geen uitlopers en zal voor altijd éénstammig blijven. Hij groeit uit tot een palm met een hoogte van 12 tot 20 meter.

De stam heeft een ruwe textuur met hardnekkige bladvoeten. De bladeren hebben lange, kale bladstelen, met uitzondering van de 2 rijen met kleine stekels. Deze bladeren vormen de afgeronde waaier van 140 tot 190 centimeter lang. Om zich voort te planten, maakt deze palm uitsluitend gebruik van zaden.

Grote lisdodde

De Grote lisdodde (Typha latifolia) komt als inheemse plant uit Zuid-Afrika. Hij leeft hier op de voedselrijke oevers, waar hij uitgroeit met een hoogte van 2 meter. De plant herken je aan de lange bladeren en bruine ‘sigaar’ (een aar) aan het uiteinde van zijn stengel. Aan de bovenkant van de aar bevindt zich het mannelijk deel van de plant. Dit zie je aan de lichtbruine kleur en de mannelijke bloemen die bestaan uit meeldraden.

Direct onder de mannelijke aar bevindt zich de vrouwelijke aar. Deze aar heeft ongeveer een lengte van 20 centimeter, waarop uitsluitend vrouwelijke bloemen komen. Tijdens de bloei kleurt de vrouwelijke aar van groen naar bruin tot zwart. De bloeiperiode van de Grote lisdodde loopt van juni tot juli.

Gele toorts

De Gele toorts (Verbascum) komt van nature voor in Europa en Azië. Deze plant behoort tot de familie van de helmkruid. Deze familiesoort telt ongeveer 250 soorten. De Gele toorts heeft zachte bladeren van ongeveer 40 centimeter. Tijdens de bloeitijd, van april tot juli, verkrijgt deze plant geelkleurige bloemen met roodpaarse meeldraden.

Woestijn, een diversiteit aan fauna