Skip to content Skip to footer

Ringstaartmaki

Te zien: Afrika

Wetenschappelijke naam: Lemur catta

IUCN-status: Bedreigd

Het Apeneiland is momenteel gesloten voor bezoekers.

Habitat

Ringstaartmaki’s leven in de tropische en droge bossen van het zuiden en zuidwesten van Madagaskar

Sociaal gedrag

Natuurlijk heeft de groep van de Ringstaartmaki’s ook een leider. Of in dit geval een leidster. Het dominantste vrouwtje binnen de groep neemt de leiding. Samen met haar jongen en één of meerdere mannetjes vormt zij de kerngroep. Zo mag de kerngroep bijvoorbeeld als eerste eten en gaan ze voorop bij tochten door het territorium. Hierna volgen de niet dominante mannetjes, de andere vrouwtjes en hun jongen.

Ringstaartmaki’s communiceren op veel manieren. Ze communiceren door geluiden, geuren, lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, maar ook door middel van staarthouding.

Natuurlijk gedrag

Ringstaartmaki’s bewegen actief overdag. Alleen tussen de middag houdt de groep een dagelijkse, gezamenlijke rustpauze. Hierbij gaan de dieren op de grond en in bomen zitten, met de armen gespreid richting de zon.

Deze sociale dieren leven in groepen van 5 tot 30 dieren in een territorium. Alle volwassenen van de groep markeren het territorium af met stoffen uit de geurklieren. Deze geurklieren bevinden zich in de onderarmen, op de anusstreek, op het scrotum en bij mannelijke dieren ook op de polsen. Ze gebruiken ook urine en uitwerpselen om het territorium af te bakenen.

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in Afrika