Skip to content Skip to footer

Kameel

Te zien: Woestijn

Wetenschappelijke naam: Camelus Bactrianus

IUCN-status: Ernstig Bedreigd

Uiterlijk

Een Kameel weegt tussen de 500 en 700 kilogram en groeit wel tot een grootte van 2 meter. Op de rug heeft hij 2 bulten. Hierin slaat hij vet op, die dienen als energiereserve bij voedselgebrek. Wanneer de bulten rechtop staan, dan zijn deze gevuld met vet (en niet met water). Zodra de bulten een kant op beginnen te hangen, dan teert de Kameel op het vet uit de bulten. 
Deze dierensoort heeft een dikke vacht. Dit beschermt hem tegen zowel extreme hitte als extreme kou. In de lente wisselt hij van vacht. Dan verliest hij flinke plukken haar.

 

Natuurlijk gedrag

In de 2 bulten slaat de Kameel vet op, die dienen als energiereserve bij voedselgebrek. Daarnaast heeft hij afsluitbare neusgaten. Hiermee voorkomt deze diersoort dat er zand in de neus komt bij zandstormen. Daarnaast heeft hij eeltkussens onder de poten. Dit zorgt voor bescherming tegen het warme zand.

Een Kameel verliest weinig vocht. Hierdoor blijft hij zelfs leven nadat hij wekenlang geen water heeft gedronken. Zodra een Kameel na lange droogte weer gaat drinken, drinkt hij bijzonder veel, namelijk wel 100 liter!

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in de Woestijn