Skip to content Skip to footer

Bengaalse Tijger

Te zien: Afrika

Wetenschappelijke naam: Panthera tigris tigris

IUCN-status: Bedreigd

Algemene informatie

De Bengaalse Tijger staat bekend als een bedreigde diersoort. Dit komt door het verdwijnen van zijn leefomgeving en de vele stropers. Niet alleen worden ze gedood voor hun vacht, maar ook voor de bereiding van traditionele Oost-Aziatische medicijnen.

Habitat

De Bengaalse Tijger leeft in het wild in Bangladesh, Bhutan, India en Nepal. Hier leeft hij solitair.

De natuurlijke habitat van de Bengaalse Tijger bestaat uit tropische vochtige altijdgroene bossen, tropische droge bossen, tropische en subtropische vochtige loofbossen, mangroven, subtropische en gematigde hooglandbossen en alluviale graslanden. Hierbij komt deze diersoort het vaakst voor in de dichte jungle, mangroven en moerassen.

Uiterlijk

De Bengaalse Tijger heeft een oranjebruine tot oranjegele vacht met verticale strepen (bruin of zwart). De buikzijde, de wangen en het gebied rondom de ogen kleuren wit.

Er bestaat ook een witte variant van de Bengaalse Tijger, zoals bij ons in het park de Bengaalse tijger ‘Hugo’.

Dieet

De Bengaalse Tijger eet in het wild voornamelijk Aristoteleshert, maar ook wilde varkens, Axisherten en vis uit mangroven. Daarnaast eet deze diersoort ook grote dieren zoals Neushoorns, Olifantenkalfjes en Gaur.

Natuurlijk gedrag

De Bengaalse Tijger jaagt meestal ’s nachts. Hij besluipt dan zijn prooi door het hoge gras of kreupelhout. Daarna bijt hij zijn prooi in de keel een plotselinge ruk. Hij houdt zijn prooi vast bij de keel totdat de prooi niet meer leeft. De dag zelf, brengen ze al slapend door.

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in Afrika