Spanje


Spanje

Spanje

Typisch Spaans is het Alhambra, Arabisch voor Rode Paleis. Dit is een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het Koninkrijk Granada in Andalusië (Zuid-Spanje). Het bevindt zich op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van de stad Granada. Binnenin zijn er mooie decoraties, veel kunstschatten van het Alhambra zijn gaandeweg gerestaureerd en zo een goed voorbeeld van Moorse kunst op het Europese vasteland.

Het uitgebreide complex werd na de verovering van het Koninkrijk Granada in 1492 als een zeer belangrijke buit gezien. Vanwege de fijn uitgevoerde islamitische kunst en de zeer grote waarde van de kunstschatten, is het nu een populaire trekpleister voor kunststudenten in Europa. Dit bouwwerk is nagebouwd in Mondo Verde, inclusief de leeuwenpatio en de indrukwekkende fontein op de binnenplaats. Het Alhambra is door Unesco opgenomen op de werelderfgoedlijst.

Het Alcazar is een paleis in de Spaanse stad Sevilla. Het paleiscomplex is waarschijnlijk het oudste koninklijk paleis van Europa dat nog steeds als zodanig in gebruik is het Koninklijk Paleis van Sevilla. Het is één van de beste voorbeelden van de bouwstijl die sterk beïnvloed was door de voorgaande Moorse cultuur. Ook het Alcazar werd op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst, en wel in 1987.

Een selectie van bijzondere flora in Spanje

Ook in Spanje zijn veel palmen (Trachycarpus) aangeplant. Trachycarpus is de botanische naam van dit geslacht van palmen. De planten zijn tweehuizig: er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. Heel zelden zijn de planten eenhuizig. De waaierpalm (Trachycarpus fortunei)is de meest bekende soort: het zijn niet-invasieve planten, die zich uitsluitend kunnen vermeerderen door zaadvorming. De zaden zijn niervormig en blauwgrijs van kleur.

Lantana is een geslacht uit de ijzerhardfamilie (Verbenaceae). Het geslacht omvat circa 150 soorten kruidachtige planten als struiken, die 0,5 - 2 m lang worden. De geurende oranje en rode bloemen trekken vele insecten en vogels aan, maar de besvruchten van Lantana zijn giftig. Lantana wordt gebruikt als waardplant door de larven van sommige soorten motten. De wisselbloem (Lantana camara) is de meest gekweekte soort, waarvan verschillende cultivars zijn ontwikkeld.

Mondo Verde bezit 3 uitzonderlijke exemplaren van de dadelpalm (Phoenix theophrasti), deze zijn ruim 50 jaar oud en worden elk jaar mooier. Om deze palmen ‘s winters te beschermen, worden ze met het aanbreken van de kou geplaatst in de heerlijke omstandigheden van de warme kas. De dadelpalm is een slanke, tot 10 m hoge palm die vaak uit meerdere stammen bestaat. De geveerde bladeren zijn 2-3 m lang en bochtig overhangend. De deelblaadjes zijn blauwgroen. Hij komt voor in zanderige rivierdalen -en mondingen. Vooral bij de uitgangen van ravijnen komt de soort veel voor. Dadels groeien in trossen aan de vrouwelijke bomen, in de vruchten bevindt zich een harde pit. De dadel is een steenvrucht.

 

Galerij Spanje