Skip to content Skip to footer

Gewoon Stekelvarken

Te zien: Woestijn

Wetenschappelijke naam: Hystrix cristata

IUCN-status: Niet Bedreigd

Habitat

Het Gewoon Stekelvarken of Afrikaans Stekelvarken komt in het algemeen in het noordelijk deel van Afrika voor. Daarnaast leeft het Gewoon Stekelvarken in Toscane, Zuid‑Italië en op het eiland Sicilië. Hier lieten de Romeinen waarschijnlijk het Gewone Stekelvarken los.
Het Gewoon Stekelvarken leeft in savannes, steppen, open boslanden, hooglanden, galerijbossen, bosranden en halfwoestijnen. Hij komt niet voor in woestijnen en regenwouden.

Dieet

Het Gewoon Stekelvarken behoort tot de orde van de Knaagdieren. Dit betekent dat hij voornamelijk plantaardig eet. De voeding bestaat uit zaden, wortels, knollen, vruchten en noten. Soms eet hij ook kleinere dieren zoals kikkers en aas.

Natuurlijk gedrag

Het Gewone Stekelvarken heeft lange, zwart‑witte stekels van ongeveer 50 centimeter. Hiermee schrikt hij eventuele vijanden af, door een ratelend geluid te produceren met deze stekels. Ook de kleine capsules op zijn korte staart maken een ratelend geluid tijdens gevaar. 

Wanneer het afschrikken niet lukt, zet hij de stekels op zijn rug recht en stormt hij op de vijand af. Wanneer de stekels de huid van zijn vijand indringen, vallen deze af. De stekels uit de huid krijgen, is een moeilijk en pijnlijk proces. Deze stekels hebben namelijk zeer scherpe weerhaakjes.

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in de Woestijn