Skip to content Skip to footer

Blauwe Pauw

Te zien: Vogelparadijs

Wetenschappelijke naam: Pavo cristatus

IUCN-status: Niet Bedreigd

Algemene informatie

In India staat de Blauwe Pauw bekend als de nationale vogel. Hierdoor geniet hij in het hele land van bescherming. In veel gebieden heeft hij een religieuze betekenis, waardoor hij als heilig wordt beschouwd. Met name in het Hindoeïsme en het Boeddhisme komt dit voor.

Habitat

De Blauwe Pauw komt van nature voor in Pakistan (ten oosten van de Indus), India (ten zuiden van de Himalaya) tot Sri Lanka.

Dit klinkt misschien raar, maar de Blauwe Pauwen in het noorden van India verkiezen een andere habitat dan de Blauwe Pauwen in het zuiden van India. De Blauwe Pauwen in het noorden van India verkiezen een open bos met beekbegroeiing. De Blauwe Pauwen in het zuiden van India prefereren een diversiteit van habitatten. Hierbij gaat het vooral om secundaire vegetatie, boomgaarden en gebieden in de buurt van een dorp. In het algemeen hebben zij hier een voorkeur voor vochtige en droge loofbossen met beekjes in de buurt.

Uiterlijk

Een mannelijke Blauwe Pauw heeft een lengte tussen de 180 en 230 centimeter (inclusief de sleep). Hij heeft een gewicht van 4 tot 6 kilogram. Je herkent het mannetje door het blauwgroen en grijs verenkleed. Ook heeft hij een grote sleep die uit verlengde staartdekveren bestaan. Op de kop siert een mooie kroon.

Een vrouwelijke Blauwe Pauw oogt kleiner dan een mannetje. Ze heeft een lengte van 90 tot 100 centimeter. Ook qua gewicht weegt ze minder dan een mannetje, namelijk tussen de 2,75 en 4 kilogram. Ze heeft een bruingrijs verenkleed, en geen sleep. Wel heeft ze een schitterende kroon op de kop!  

Dieet

De Blauwe Pauw staat bekend als een omnivoor. Dit betekent dat hij zowel plantaardig als dierlijk voedsel eet. In het wild eet deze vogelsoort graan, groene gewassen, insecten, kleine reptielen, zoogdieren en zelfs kleine slangen. Het allerliefst eet hij bessen, steenvruchten en vijgen. 

Sociaal gedrag

De mannetjes bij de Blauwe Pauw hebben prachtige pronkveren met een schitterende tekening in de vorm van ogen. Deze pronkveren zien er ook wel uit als een staart. Deze staart bestaat ongeveer uit 150 kleurige veren en kan 2,5 meter lang worden. Om indruk te maken voor de pauwenvrouwtjes of andere vogels doet de mannelijke Blauwe Pauw zijn sleep omhoog

Natuurlijk gedrag

De Blauwe Pauw jaagt in kleine groepen op gecultiveerde velden en braakliggend land. In het broedseizoen foerageert de Blauwe Pauw in harems. Buiten het broedseizoen jaagt deze vogelsoort in afgezonderde groepen van vrouwtjes met jongen, en mannetjes.

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in het Vogelparadijs