Skip to content Skip to footer

China

China, een land waar yin en yang centraal staan

Heb je ook zin om een wereldwonder af te vinken op jouw bucketlist? Met een wandeling over de Chinese Muur in Mondo Verde ervaar jij de kalmte en rust die de Chinese Muur in China geeft. Ook nog met prachtige uitzichten gegarandeerd! Niet alleen China kenmerkt zich met prachtige bezienswaardigheden, rijke cultuur, geschiedenis en een wonderbaarlijke natuur, maar ook nog als het land met de meeste inwoners. Wel 1,4 miljard!

Chinese muur

De meest bekende bezienswaardigheid van China, de Chinese Muur. Dit bouwwerk heeft een lengte van ruim 6.000 kilometer. Mondo Verde heeft een imitatie van de Chinese Muur nagebouwd. Enerzijds om bezoekers de grootsheid van dit majestueuze bouwwerk te tonen. Anderzijds om op unieke wijze bezoekers te laten ervaren hoe ingrijpend een majestueus bouwwerk eruitziet met de omliggende natuur. De hoekige lijnen van de Chinese Muur symboliseren de landschappelijke elementen waaromheen de Chinese Muur werd gebouwd. De hoekige lijnen van de Chinese Muur symboliseren hoe de echte muur om landschappelijke elementen heen werd gebouwd. De aangebrachte overkapping verwijst naar de originele wachttorens van de Chinese Muur.

Een Ting

Om de Chinese cultuur meer naar voren te brengen, maakte Mondo Verde ook een eenvoudige Ting, oftewel een zomerpaviljoen. Tijdens het ontwerpen van deze Ting, deelde de bekende Franse tuinkunstenaar Prince de Ligne de volgende raad met ons mee: “Maak de Ting niet te Chinees, hierdoor uit het zich als artificieel en vergezocht. Je bouwt beter een gebruikelijk gebouw en geeft er een paar Oosterse tinten aan. Het resultaat oogt dan veel beter. Voor een pagode moet immers uiterste zorg voorgedragen worden, zodat de pagode niet te fel in het oog springt, maar harmoniseert met de omgeving.” Deze wijze raad volgde Mondo Verde op en zo ontstond er een prachtige pagode.

Dong-men

Tijdens de wandeling door de Chinese Tuin, kom je ook Dong-mens (de maanpoorten) tegen. Deze rode muren met grote ronde of ovale gaten hebben een meervoudige functie. Als eerste dienen zij als een toegangspoort tot de tuin. Ook hebben zij een hele belangrijke functie omtrent de artistieke compositie van de tuin. Zij zorgen er namelijk voor dat de buitenstaander de elementen (vijvers, bruggen, bomen, paviljoenen, etc.) ziet door een soort fotokader. Bovendien brengen zij met hun perfecte vorm de (grillige) natuurlijke elementen van de tuin en haar architectuur weer in evenwicht. Tenslotte zie je door de Dong-men het maanlicht op een uitzonderlijke manier in de tuin vallen.

Yin en Yang

In een Chinese tuin hebben de bomen en planten een ondergeschikt belang. Chinezen selecteren ze omwille van hun kleuren en vormen, maar ook om hun symbolische waarde te harmoniseren met de locatie. In een Chinese tuin hebben rotsen een belangrijkere functie en ook hun standplaats. De tuin moet een harmonie weergeven door middel van yin en yang. De paden, riviertjes, vijvers, paviljoenen… geven allemaal het evenwicht weer tussen yin en yang. Yin beeldt zich namelijk uit met een waterig element (vrouwelijk). Yang staat voor de stevige rots (mannelijk).

China, een diversiteit aan flora

Amerikaanse kornoelje

De Amerikaanse kornoelje (Cornus florida) komt oorspronkelijk uit het oosten van de Verenigde Staten. Deze plantensoort behoort tot de familie Cornaceae. In eerste instantie ziet deze boomsoort eruit als een kleine loofboom, maar door de jaren heen groeit hij uit tot een struik met een hoogte van 2,5 meter. Eerst zal de struik zich compact vormen, maar zal later breed gestrekt en afstaand groeien.

In mei tot juni verschijnt er een rijke bloei. Je ziet dan witgroene bloemtuilen met 4 grote witte of roze schutbladen die eindigen in een witte punt. In de nazomer gaan de blaadjes hangen waardoor de indruk ontstaat alsof de plant een ziekte heeft. Hiermee geeft de plant slechts aan dat de naderende herfst komt. Tijdens de herfst kleuren de bladeren van deze plant scharlakenrood en dieppaars.

Japanse kornoelje

De Japanse kornoelje (Cornus kousa) komt inheems voor in China, Korea en Japan. Deze plant gebruiken mensen als struik of als een kleine boom. Hij groeit ongeveer tot een hoogte van 3 meter.

Deze heester staat er twaalf maanden lang per jaar echt mooi bij. De eerste voorstelling die je als bezoeker wilt zien, vindt plaats in mei en juni. De eigenlijke bloem van deze plant vind je als het groene bolletje in het midden. Dit bloemetje groeit liggend, dus in horizontale stand, op de steel. Maar deze valt niet zo op. De grote rozerode schutbladeren trekken de aandacht. Dit blijft meestal zo voor 5 à 6 weken. Na de bloei komen er veel vruchten. Hiervoor moet de zon natuurlijk wel schijnen. De framboosachtige vruchten kleuren purperrood en blijven tot het najaar aan de plant. In het najaar raadt Mondo Verde het ook zeker aan om nog eens een kijkje te nemen bij de Japanse kornoelje. De bladeren kleuren dan spectaculair van oranjerood tot wijnrood.

Fluweelboom

Oorspronkelijk komt de Fluweelboom (Rhus typhina) uit Noord-Amerika. Hier vind je hem terug in rotsachtige, zanderige gebieden en op open plaatsen in bossen. De Fluweelboom, ook Azijnboom genoemd, komt uit de pruikenboomfamilie. De boom groeit tot ongeveer een hoogte van 4,5 meter.

Deze boomsoort heeft hele zachte takken. Bijna zo zacht als fluweel. Dit komt doordat allemaal kleine haartjes de takken bedekken. In de zomer kleurt de boom helemaal groen met buitengewone, schitterende bladeren. De bloemen die dan bloeien hebben een grootte van 10 tot 20 centimeter. Deze bloemen zien eruit als kaarsachtige pluimen en kleuren eerst felgroen. Tijdens de herfst kleuren zowel de bladeren als de bloemen donkerrood.

Tijdens jouw bezoek aan Mondo Verde zie jij de vrouwelijke Fluweelboom. Enkel de vrouwelijke soort heeft kaarsachtige pluimen of toortsvormen (de bloemen). De mannelijke Fluweelboom heeft mannelijke bloemen in de vorm van een ijlere pluim.

Chinese toverhazelaar

Deze middelgrote heester komt van nature voor in Centraal- en Oost-China. Hij groeit ongeveer tot een hoogte van 3 meter. De Chinese toverhazelaar groeit opgaand met een regelmatige, vaasvormige kroon.

De bladeren kleuren donkergroen en hebben een ovaalvormig, breed elliptisch vorm met een behaarde onderzijde. De Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis) bloeit van december tot maart. Normaal kleuren de bladeren van geeloranje, maar in Mondo Verde staat een heel bijzonder exemplaar dat rood kleurt. Rondom februari en maart bloeien er zwavelgele reepjesachtige bloemen met een donkere vlek aan de plant. Deze hangen onderaan aan de takken. Deze bloemen hebben ook een aromatische geur.

China, een diversiteit aan fauna