Australië


Australië

Australië in Mondo Verde

Een groot deel van de Australische fauna is uniek in de wereld, denk maar eens aan buideldieren. In de zogenaamde Scrublands leven onder meer de bekende kangoeroes. De kleinere wallabies, zoals te zien in Mondo Verde, vinden hier hun oorsprong. Het klimaat in Nederland verschilt niet veel met hun oorspronkelijke habitat, de kleine kangoeroes kunnen het hier daarom heel goed uithouden.

Australië herbergt ongeveer 800 vogelsoorten, van grote zoals de emoe tot talloze kleinere soorten. Een selectie van deze vogelsoorten heeft Mondo Verde ondergebracht in de grote vogelvolière. Ondanks dat deze vogels van origine gewend zijn aan zachtere klimatologische omstandigheden, komt het Nederlandse klimaat dusdanig overeen dat de vogels hier zonder problemen kunnen leven.

Het Groot Barrièrerif is met 2000 km het grootste koraalrif ter wereld en huisvest een enorme variatie aan vissoorten. Door vervuiling in het zeewater en jarenlange toeristische belasting, is het rif meer en meer uitgeput geraakt en dreig(d)en vele vissoorten het onderspit te delven. In 1981 is het rif geplaatst op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Australië wordt geregeld geteisterd door bosbranden. Hoewel het gevaarlijk is voor de bewoonde wereld, zijn de bosbranden een noodzakelijk onderdeel voor de vernieuwing van de bossen: de zaaddozen van de Eucalyptus hebben namelijk grote hitte nodig om open te springen. De geblakerde moederboom loopt meestal weer uit. Zo houdt de natuur zich met deze vorm van zelfverwoesting zelf in stand.

In de dorre en hete binnenlanden komen veel plant- en diersoorten voor, die zich alleen hier geëvolueerd hebben. Zoals hierboven vermeld zijn er talloze variëteiten die enkel en alleen in Australië voorkomen, dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat dit continent al heel lang geïsoleerd ligt en rondom omringd wordt door water. Hierdoor hebben landdieren nooit meer kans gehad om de sprong naar het vaste land te maken en zijn ze (noodgedwongen) verder ontwikkeld op dit continent.

Een selectie van bijzondere flora in Australië

Eucalyptus en Acacia vormen waarschijnlijk de bekendste flora in Australië. Alleen al ruim 660 soorten Eucalyptus groeien enkel en alleen op dit continent. Dit is trouwens ook het enige voedsel waar de koalabeer van leeft.

Vele cactussoorten komen voor in de schroeiend hete binnenlanden. In Australië hebben schijfcactussen (Opuntia) een ecologische ramp veroorzaakt, toen de schijfcactus begin 20e eeuw werd meegenomen naar Australië als mogelijk veevoer. Echter er groeide heel snel anderhalf miljoen hectare land vol met schijfcactussen, hierdoor bleef er bijna geen landbouwgrond meer over om de bevolking te voorzien van voldoende voedsel.

De excentrieke cactus(soort)en van Mondo Verde zijn vooral goed te bewonderen in de periode van mei tot oktober, in de winter worden ze in een beschermde omgeving geplaatst. Pas als het weer warm genoeg is worden ze uit de kassen gehaald.