Woestijn dieren


Woestijn dieren

De Mondoverdiaanse Woestijn

Mondo Verde legt de link tussen alle geschiedkundige verbondenheid van de diverse stammen en enkele typische uiterlijke landschapskenmerken: aan de ene kant het Berberhuisje en het Marokkaanse paviljoen als symbool voor de volkeren en het type bouwwerken, aan de andere kant met dieren zoals Nubische geiten, kamelenenleeuwen die in een omgeving worden getoond die sterk overeenkomt met de natuurlijke elementen van hun habitat. Zo wonen de kamelen ook bij ons gewoon in de woestijn (Sahara)

 De kameel is een hoefdier uit de onder orde der eeltpotigen. Kamelen kunnen wekenlang zonder te drinken in leven blijven. Ze verliezen erg weinig water, onder andere doordat ze pas gaan zweten op het moment dat hun lichaamstemperatuur boven de 40 °C komt. De nieren zijn in staat om veel water uit de voorurine in het bloed terug te nemen. Ook kunnen ze grote uitdroging moeiteloos doorstaan. Als een kameel drinkt, drinkt hij bijzonder veel, meer dan 100 liter achter elkaar, tot 60 liter per minuut. In de bulten wordt vet opgeslagen, dat dient als energiereserve bij voedselgebrek. Als de bulten niet worden aangesproken, staan ze rechtop. Bij voedselschaarste, wanneer de kameel teert op het vet in de bult, gaan de bulten naar een kant hangen. De dikke vacht beschermt de dieren zowel tegen extreme hitte als extreme kou. De kamelen op Mondo Verde zijn geboren in 2010 in Ouwehands Dierenpark te Rhenen.

De Anglo-Nubische geit is een geitenras, dat in Engeland is ontstaan door een aantal verschillende maar voornamelijk Oosterse rassen met elkaar te kruisen. In de tweede helft van de negentiende eeuw werden er op Engelse stoomboten melkgeiten uit Egypte en andere delen van Afrika meegenomen. In Engeland werden deze hangoorgeiten gekruist met Engelse landgeiten. Rond de eeuwwisseling hebben de Engelsen drie oosterse bokken geïmporteerd, die belangrijk waren voor de verdere ontwikkeling van het ras. Deze bokken zijn de stamvaders van het Anglo-Nubische ras, welke in 1910 officieel is erkend door de British Goat Society. Nubische geiten vallen niet alleen op door hun markante uiterlijk en statige houding, maar ook door hun zachte en aanhankelijke karakter. Ze worden steeds vaker op kinderboerderijen gehouden.

Galerij Woestijn dieren