Skip to content Skip to footer

Spanje

Spanje, een charmant land vol cultuur

Spanje kenmerkt zich met prachtige stranden, temperamentvolle steden, klassiek Andalusië en overheerlijk eten. In Mondo Verde snuif jij de lokale cultuur op van klassiek Andalusië op een wel heel speciale manier. In de Spaanse tuinen bezoek jij namelijk 2 hoogstaande bezienswaardigheden, het Alhambra en het Real Alcázar de Sevilla.

Alhambra

Het Alhambra bevindt zich in Granada, Andalusië. Dit monument ligt op een strategisch punt in Granada, waardoor er een uitzicht ontstaat over de hele stad en omstreken. De Moorse heersers gebruikten het Alhambra als een fort. Later toverde Spanje dit fort om tot een prachtig islamitisch paleis. Het paleis heeft verschillende kamers zoals een rechtszaal, openbare vergaderzalen, het koninklijk paleis en vele vrouwenvertrekken. Daarnaast heeft dit monument 4 belangrijke binnenplaatsen in een Moorse architectuur, net zoals de tussenliggende gebouwen. Het interieur van het Alhambra kenmerkt zich als rijkelijk gedecoreerd met vele kunstschatten.

Palacio de los Leones

In 1377 begonnen de Spanjaarden met de bouw van het Palacio de los Leones. Deze patio dankt zijn naam aan de indrukwekkende marmeren fontein gedragen door 12 leeuwen. Deze staat in het midden van de patio. In Mondo Verde bewonder jij de Leeuwenfontein buiten bij het Alhambra. Om de Leeuwenpatio heen staan 124 prachtige zuilen.

Real Alcázar de Sevilla

In Sevilla ligt het Real Alcázar de Sevilla, oftewel het koninklijk paleis van Sevilla. ‘Alcazar’ betekent in het Spaans ‘kasteel’ en in het Arabisch ‘vesting of paleis’.

Het Real Alcázar de Sevilla bouwden de Spanjaarden in Mudéjar-stijl. Deze bouwstijl kenmerkt zich met invloeden uit de Moorse en christelijke cultuur. Dit paleis staat bekend als het oudste paleis in Europa dat in gebruik is.

Mondo Verde heeft de poort van het Real Alcázar de Sevilla nagebouwd. Boven de poort staat een wapenschild met een klauwende leeuw. Mondo Verde veranderde de tekst op het wapenschild met een Nederlandse wapenspreuk: “Je Maintiendrai” (ik zal handhaven). Zuilen en gekartelde bogen accentueren de galerij aan de binnenkant, met aan weerszijde verzonken tuinen.

Het gehele Alhambra in Granada en Real Alcázar de Sevilla staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Spanje, een diversiteit aan flora

Wisselbloem

Oorspronkelijk komt de Wisselbloem (Lantana camara) uit Zuid-Amerika. Deze subtropische plant valt onder het geslacht uit de ijzerhardfamilie. Dit geslacht omvat ongeveer 150 soorten kruidachtige planten. De Wisselbloem heet ook Bourbontje en Verkleurbloem in het Nederlands. De bloemen trekken vele insecten en vogels aan. Dit komt door de geur die deze oranjerode bloemen verspreiden. Eet de vruchten zeker niet op, want deze staan bekend als giftig!

Ontdek ook de andere wereldtuinen, zoals