Skip to content Skip to footer

Japan

Japan, een land van verbintenis tussen mens en natuur

Als je de Japanse Tuin bewandeld, kom je in een andere wereld terecht. Een wereld van rust, schoonheid en van een betere wereld. In de Europese tuinen nemen bloemen tot 70% van de ruimte in beslag. Hierdoor uiten deze tuinen zich als kleurrijk en opwindend. In Japan maken ze gebruik van wel 70% groen, waardoor er rust, bezinning en meditatie ontstaat. De Japanse tuinen geven een vorm van kunst weer. De onderdelen van de tuin verwijzen naar zowel religieuze als filosofische trends. Ze reflecteren op die manier naar het spirituele klimaat waarin de tuin zich bevindt.

Japan

Het land Japan heeft de vorm van een smalle, halve maan en bestaat uit honderden eilanden. De natuur op deze eilanden omvat steile bergen, vulkanen (waaronder de beroemde vulkaan Fuji), korte rivieren, beboste hellingen, mooie meren en kleine vruchtbare vlaktes.

Kyoto

We kennen allemaal de hoofdstad van Japan, namelijk Tokyo. Deze stad zag men niet altijd als de hoofdstad van dit wonderbaarlijke land. Tot iets meer dan een eeuw geleden, was Kyoto nog de hoofdstad van Japan. Tegenwoordig zullen nog veel reizigers Kyoto bestempelen als de mooiste stad van Japan. Deze stad staat namelijk bekend om zijn schitterende en talrijke tempels, kloosters en goed gemanicuurde tuinen, zoals de Gouden en Zilveren Tempel en de Zen-Boeddhistische tuin ‘Karesansui’. Ook de landschapstuinen rondom de tempels zien er fascinerend uit. 

Cultuur

In de Japanse cultuur spelen theehuizen een belangrijke rol. Hier houden de Japanners namelijk de traditionele theeceremonies. Wanneer je zo’n theehuis wilt bezoeken, moet je vaak naar het midden van een grote of kleine theetuin wandelen. De wandeling zorgt ervoor dat de stemming veranderd door de omliggende natuur, waardoor je in een andere wereld terecht komt. Om het Japans theehuis te betreden, moet je vaak gebukt en meestal op de knieën het theehuis binnengaan. Deze wijze bevordert het gevoel van nederigheid.

Bouwstijl

De 3 Japanse theehuizen in Mondo Verde hebben de kenmerken van de originele Japanse bouwstijl meegekregen. De muren van de theehuizen hebben een lichte kleur en de bouwwerken werden gebouwd uit hout, bamboe, klei en papier.

Zen komt van het Sanskriet ‘dhyan’ en betekent meditatie. Zen-mediatie baseert zich op het geloof: de enige weg naar verlichting, de ji-riki, de kracht over jezelf. Daarom zien bezoekers de Zen-tuin binnen de okerkleurige muren als een paradijs voor yoga-beoefenaars. In de Zen-tuin heeft water slechts een symbolische betekenis. Geharkt grind of zand stellen de zee voor. Geen enkele beweging mag immers de meditatie van de tuinbezoeker verstoren. Vandaar ook rotsblokken in plaats van wuivende planten.

Japan, een diversiteit aan flora

Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn (Acer palmatum dissectum purpurea) staat bekend als een groeiende heester of kleine boom die oorspronkelijk uit Japan en Korea komt. De Japanse esdoorn heeft een grote sierwaarde. Vooral de rode kleuren van de esdoornbladeren maken deze boom bijzonder. Deze fraaie herfstkleuren beperken zich tot slechts enkele soorten. Omdat de Japanse esdoorn snel groeit, ook na het snoeien, gebruiken mensen deze boomsoort ook als een haag. Alleen tijdens de winterperiode vallen de bladeren af, waardoor de boom in de winter kaal eruitziet.

De vrucht, ook wel ‘helikoptertje’ genoemd, heeft een grote vleugel. Aan het steeltje zitten twee vruchten. Hierdoor staan de vleugels tegenover elkaar zodat de wind voor een goede verspreiding gaat zorgen.

Het hout van de Japanse Esdoorn gebruiken Japanners ook bij het bouwen van traditionele Japanse huizen en gebouwen.

Bonsai

De bekende Japanse term ‘Bonsai’ betekent letterlijk ‘geplant in container’. Deze gerespecteerde en verfijnde Aziatische kunstvorm vindt al sinds enkele decennia zijn weg naar de streken buiten Azië.

De kleine gehouden bomen hebben geen genetische afwijkingen. Elke plant met een houten stam en takken, zou je als een Bonsai kunnen kweken. Je haalt knoppen uit de boom. Je snoeit takken en met draad breng je bepaalde posities in de boom aan. Zo creëer je een bepaalde vorm in de boom, wat bonsai betekent. Zo wekt een klein gehouden plant de illusie op om als een zeer groot en oud exemplaar te ogen.

Door de boom te kweken in een kleinere pot, behoud je de bonsai-boom op een kamerplant formaat. In natuurlijke omstandigheden, groeit de Bonsai uit tot een tientallen meters hoog exemplaar.

Mondo Verde heeft ook enkele bonsaibomen, onder meer deze drie bijzondere exemplaren:

  • De conifeer, de Venijnboom (Taxus baccata), komt van nature voor in het zuidwesten van Azië, Europa en Noord-Afrika. Deze conifeer stamt uit de taxusfamilie.
  • De Chinese iep (Ulmus parvifolia ‘Geisha’) komt oorspronkelijk uit China, Korea en Japan. Deze dwergiep heeft een grote sierwaarde, door de veranderende kleur en de dichte vaste kroon met spreidende takken. Deze boom wenst een voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem en verlangt naar een plekje in de zon of lichte schaduw.
  • Oorspronkelijk komt de Japanse hulst (Ilex crenata convexa) uit China, Taiwan, Japan, Korea en Sachalin. Deze hulst bloeit met witte onopvallende bloemen gevolgd door kleine zwarte bessen. Deze hulst heeft een wintergroene kleur met kleine, bolstaande bladeren.

Ontdek ook andere wereldtuinen, zoals