Oostenrijk


Oostenrijk

Oostenrijk in Mondo Verde

De Alpen strekken zich over een groot deel van Oostenrijk uit: driekwart van het land behoort tot dit berggebied. Oostenrijk staat niet alleen bekend om hoge bergen, maar ook om uitgestrekte Alpenweides vol sappig gras en talloze bloemsoorten. De typische Alpendierenwereld leeft boven de boomgrens (1725–2400 m). De lucht is hier ijl, de temperatuur laag, de vochtigheid tamelijk hoog. Boven de sneeuwgrens leven zelfs nog ongeveer 400 soorten, tal van geleedpotige dieren, enkele slakken en platwormen; 27 soorten hiervan komen zelfs alleen in dit gebied voor. Vele Alpenbewoners zijn donkerder van kleur dan hun soortgenoten uit lagere streken. Dit komt doordat ze koudbloedig zijn en de koelere omgeving compenseren door een donkere kleur, waardoor efficiënter zonnewarmte wordt opgenomen. De Alpenvogels zijn zowel stand- als trekvogels.

Een selectie van bijzondere flora in Oostenrijk

Winterjasmijn (Jasminum Nudiflorum) is een van de vroegst bloeiende heesters. Hij bloeit met heldergele bloemen van december tot februari, op dan nog bladloze donkergroene vierkante stelen van tweejarig hout. De plant is afkomstig uit China en groeit daar op rotsachtige bodem op een hoogte tussen de 800 en 4500 meter. De plant is zeer geschikt om als leiplant tegen een muur te laten groeien. De kans op verwildering wanneer hij vrij staat is tamelijk groot, omdat doorbuigende twijgen die de grond raken gemakkelijk wortelen.

De laagblijvende sierheester (Abelia floribunda) is matig winterhard en bloeit in een felroze kleur vanaf juni tot en met augustus. In Nederland bereikt deze breed uitgroeiende een hoogte van ongeveer 125 tot 150 cm. De bloemen van de Abelia zijn niet alleen erg mooi, ze ruiken ook nog eens erg lekker. Dit is ongetwijfeld de reden dat de plant vaak in bloembakken op het terras aangeplant wordt.

De stokroos (Altea rosea) komt oorspronkelijk uit Turkije of Palestina en is in de 16e eeuw naar Europa geïmporteerd. De plant doet het goed in een landelijke en stedelijke omgeving en bestaat in zeer veel verschillende kleurvarianten. Als de stokroos in de lente gezaaid wordt, vormt de plant alleen blad en zal deze pas het volgende jaar bloeien. Zaait men de stokroos aan het einde van de zomer (augustus/september) dan kan de plant het jaar daarop in bloei staan.