Skip to content Skip to footer

Zwarte Zwaan

Te zien: Australië

Wetenschappelijke naam: Cynus atratus

IUCN-status: Niet Bedreigd

Algemene informatie

De Zwarte Zwaan staat bekend als het iconische symbool van Australië en als het symbool van het westen van Australië. 

Habitat

In de wereldtuin Australië leven natuurlijk ook Zwarte Zwanen. In het wild komt deze diersoort ook voor in Australië, maar ze leven ook in Tasmanië (eiland van Australië) en Nieuw-Zeeland.

De Zwarte Zwaan heeft een voorkeur voor grote meren en lagunes met relatief ondiep water. Het water is zoet water of brak water. Buiten het broedseizoen tref je deze diersoort ook aan in allerlei watersoorten zoals rivieren en kustwateren.

Dieet

De Zwarte Zwaan volgt een bijna volledig vegetarisch dieet. Zo eet hij diverse waterplanten, algen en fonteinkruiden.

Natuurlijk gedrag

Deze diersoort verkrijgt zijn voedsel hoofdzakelijk door ‘upending’. Met ‘upending’ dompelt de Zwarte Zwaan zijn kop en poten onder om zich te voeden. De staart wordt in de lucht geheven. Ook met de lange nek kan de Zwarte Zwaan voedsel vergaren onder water. Daarnaast graast hij ook in droge weiden en overstroomde velden.  

Het broedseizoen van de Zwarte Zwaan varieert naargelang van de plaats. Meestal past het broedseizoen zich aan, aan de hoogste periode van het waterpeil.

Tijdens het broedseizoen vormen de Zwarte Zwanen kolonies. Het nest bestaat uit een grote hoop drijvend, plat materiaal op het water. Soms maken ze het nest ook op de grond.  

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in Australië