Skip to content Skip to footer

Saruskraanvogel

Te zien: Dierenplaza & China

Wetenschappelijke naam: Grus antigone

IUCN-status: Kwetsbaar

Habitat

De Saruskraanvogel komt in het wild voor in Australië, Cambodja, India, Laos, Myanmar, Nepal, Pakistan en Vietnam. Deze vogelsoort is inmiddels uitgestorven in Maleisië, in de Filipijnen, in Thailand en in Bangladesh.

De Saruskraanvogel komt voor in (sub-) tropische droge graslanden, (sub-) tropische seizoensgebonden natte en overstroomde graslanden, inlandse wetlands met moerasgebieden, broekbossen, veengebieden, permanente zoetwatermeren en permanente zoetwatermoerassen. Deze vogelsoort komt ook in kunstmatige (door de mensgemaakte) gebieden voor, zoals akkerlanden, weilanden en wateropslag-gebieden.

Uiterlijk

De Saruskraanvogel is een grote Kraanvogel. Deze vogelsoort heeft een grootte van wel 176 centimeter. De spanwijdte bedraagt zelfs 220 tot 280 centimeter. Het verenkleed van Saruskraanvogel kleurt over het algemeen grijs. De kop, nek en keel zijn bedekt met een rode huid. Op de nek zie je enkele zwarte veren. De iris is oranje van kleur.

Dieet

De Saruskraanvogel staat bekend als een omnivoor. Dit betekent dat deze vogelsoort zowel plantaardig als dierlijk materiaal eet.

Deze vogelsoort voedt zich met rietknollen, moerasplanten, grassen, noten, rijstafval en granen.

Het dierlijk dieet bestaat onder andere uit Slakken, Sprinkhanen, Vissen, Kikkers, Slangen en andere kleine gewervelde dieren.

Sociaal gedrag

De Saruskraanvogel wordt gezien als de minst sociale Kraanvogelsoort. Tijdens het broedseizoen leeft deze vogelsoort in solitaire en territoriale paren. Deze vogelsoort reageert agressief op tegen indringers tijdens het broedseizoen.

De Saruskraanvogel overheerst gemakkelijk andere soorten. Omdat deze vogelsoort 1 van de grootste Kraanvogels is, wint deze vogelsoort het gemakkelijk van anderen. Wanneer de Siberische Kraanvogel en Europese Kraanvogel het foerageergebied bestreden van de Saruskraanvogel, dan kan de Saruskraanvogel hen verjagen door simpelweg een paar stijfbenige stappen in hun richting te zetten. Toch roept de Saruskraanvogel wel eens met andere soorten, waardoor de “veiligheid in aantallen” voor predatoren belangrijker is dan het alleen roesten of foerageren.

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in Dierenplaza