Ondanks dat de Oranjevleugelamazone een niet bedreigde vogelsoort is, daalt de populatie in het wild dankzij menselijke activiteiten. Sinds 1981 zijn er al meer dan 300.000 exemplaren uit het wild gevangen om verkocht te worden op de (illegale) internationale handel. Hierdoor wijst het erop dat de (illegale) handel zorgt voor een serieuze bedreiging. De lokale bevolking jaagt daarnaast op deze vogelsoort voor voedsel. Dankzij de mens verdwijnen bovendien steeds meer natuurlijke habitatten van de Oranjevleugelamazone.
De Oranjevleugelamazone komt voor in Zuid-Amerika. Deze vogelsoort leeft in Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname, Venezuela, Trinidad en Tobagoen.
In deze gebieden bewoont de Oranjevleugelamazone subtropische en tropische laagland- en mangrovebossen, overstroomde graslanden, tuinen op het platteland en stedelijke omgevingen.
De Oranjevleugelamazone in een herbivoor. Dit betekent dat deze vogelsoort hoofdzakelijk plantaardig materiaal eet. Daarnaast staat deze vogelsoort ook bekend als frugivoor (fruiteter) en granivoor (graaneter).
Deze vogelsoort foerageert op vruchten, zaden, noten, bloesems, bloemen, bladknoppen en bessen.
De Oranjevleugelamazone heeft een grootte van 31 centimeter, met een gewicht van 298 tot 469 gram. Deze vogelsoort heeft een groen verenkleed. De voorkruin en het gebied aan de basis van de snavel tot onder het oog bevat een gele kleur. De bovenkaak is deels grijs en deels donkergrijs. Wanneer de Oranjevleugelamazone vliegt, dan kan je de oranje veren van de vleugels en van de staart zien.
De Oranjevleugelamazone is een dag-actieve vogelsoort. Deze vogelsoort verlaat na zonsopkomst de roestplaats. De slaapplaats wordt in vogeltermen de roestplaats genoemd. De Oranjevleugelamazone vertrekt als paar of in zwerm naar de foerageerplekken. Deze vogelsoort spendeert de meeste tijd van de dag aan het foerageren op de takken in het bladerdak.
Om de conditie van de snavel goed te houden, bijt de Oranjevleugelamazone af en toe op hout en op schors. De snavel gebruikt deze vogelsoort namelijk om te klimmen door de boom en natuurlijk om zich te voeden.
De Oranjevleugelamazone is de verkenner bij de kleiwanden. De zwerm zal als eerste de kleiwanden bezoeken om mineralen te eten. Deze mineralen hebben ze nodig om de giftige delen van het onrijpe fruit te ontgiften. Wanneer de kust veilig is, komen ook andere Papegaaiensoorten naar de kleiwanden om zich te voeden met de mineralen.