De Nijlrousette komt in het wild voor van het oosten tot het zuiden van Afrika. Bovendien leeft deze diersoort in het westelijke gedeelte van Afrika. Daarnaast komt de Nijlrousette voor in het Midden-Oosten en sommige gedeeltes van Zuidwest-Azië. Deze Vleerhond bewoont bossen, struikgewasgebieden, graslanden, grotten, ondergrondse habitatten, woestijnen en door de mensgemaakte gebieden zoals graven, tempels, mijnen en tunnels.
.
De Nijlrousette is een herbivoor, met name een frugivoor. Het dieet bestaat uit zachte fruitsoorten, bloemen en soms bladeren.
De Nijlrousette legt afstanden af tussen slaapplaats en de voedselbronnen. Het zoeken naar voedsel start na zonsondergang en stopt voor zonsopkomst.
Deze Vleerhond vliegt naar een fruit-dragende plant, en zoekt op verschillende takken naar rijp fruit. Het fruit neemt de Nijlrousette mee naar de slaapplaats en zal het fruit in de slaapplaats opeten. Het eten houdt de Vleerhond tegen het lichaam aan om te voorkomen dat het eten gestolen wordt.
De Nijlrousette leeft in kolonies. Deze Vleerhond communiceert met elkaar als ze samen in een “cluster” hangen. De communicatie bestaat uit verzorgingsactiviteiten en vocalisaties. Ze kammen en poetsen elkaars vleugels, kop en lichaam. De kolonie communiceert met elkaar in het donker, met veelzijdige en vocale vaardigheden. De vocalisaties bestaan uit een opeenvolging van multi-harmonische laag-fundamentele lettergrepen.