De Molukkenkaketoe komt voor op de Molukken, waaronder op Ceram, Haruku en Saparua. Deze vogelsoort leeft in een tropisch klimaat in de laaglandregenwouden.
De Molukkenkaketoe heeft een witte tot zalmroze kleur. De kuifveren hebben een lengte van 15 centimeter. De onderkant van de vleugels en de staart hebben een geeloranje tint. De snavel kleurt grijszwart. De huid rondom de ogen bevatten een blauwwitte tint. De poten en voeten zijn grijs. De ogen hebben bij een mannetje een zwarte kleur. Bij een vrouwtje zijn de ogen donkerbruin. Een juveniel lijkt qua uiterlijk op een volwassen mannetje.
De Molukkenkaketoe foerageert op zaden, noten, fruit en bessen. De Molukkenkaketoe valt groene kokosnoten aan. De vogel knaagt de buitenste lagen van de kokosnoot eraf om tot de heerlijke kern te komen.
De Molukkenkaketoe is een sociale vogelsoort. De vogel leeft in kleine groepen, in paren en komt ook solitair voor. Bij het roesten komen er tot 16 individuen samen.
Sociale interacties bestaan uit het gemeenschappelijjk roesten, allo-preening en zelfs spelen. Allo-preening betekent het gladstrijken van de veren van een andere vogel. De vogels poetsen vaker elkaars hoofd en nek, omdat deze lichaamsdelen moeilijk te bereiken zijn.
Alle Kaketoesoorten hebben een kuif. Wanneer de vogel van streek, bang, nieuwsgierig of emotioneel opgewonden is, zal de kuif omhoog gaan. Dit dient dan ook als communicatiemiddel naar andere vogels.
De Molukkenkaketoe is een dagactieve vogelsoort en heeft het volle daglicht nodig om te foerageren. Het foerageren vindt meestal in de ochtend en tijdens de middag plaats. Een foerageersessie duurt een halfuur tot 5 uur. Tijdens het foerageren gaat de vogel zoeken naar zaden en fruit. Na het foerageren, vliegt de Molukkenkaketoe naar een geschikte boom om ‘preening’, te rusten en te communiceren met andere vogels.
‘Preening’ betekent het gladstrijken van de veren met de snavel. De Molukkenkaketoe besteedt tijdens deze activiteit veel aandacht aan de vleugel- en staartveren. Deze zijn zeer belangrijk tijdens het vliegen. De Molukkenkaketoe haalt elke veer door de snavel om vuil te verwijderen en om losse haartjes terug te verbinden. Tijdens de ‘preening’ gaat de snavel vaak langs de stuitklier, waardoor er olie vrijkomt die op de snavel komt.
Na een lange en droge periode valt er vaak regen. Tijdens de regensessie gaat de Molukkenkaketoe een ‘regendans’uitvoeren. De dans bestaat uit het bewegen van de veren en roepen. Vervolgens gaat de vogel ondersteboven hangen aan een tak en de staart en vleugel spreiden.