De Kuifmaina leeft in China, Myanmar, Laos en Vietnam. Deze vogelsoort is geïntroduceerd in Japan, Brunei, Indonesië, Maleisië, Portugal en in de Filipijnen. In deze gebieden komt de Kuifmaina voor in subtropische en tropische graslanden. Deze zijn seizoensgebonden nat of overstroomd. Daarnaast woont de Kuifmaina in door de mensgemaakte gebieden, zoals bouwlanden, graslanden, tuinen in buitengebieden en in stedelijke omgevingen.
De Kuifmaina heeft een grootte van 25 centimeter, met een gewicht van 108 tot 140 gram. Deze vogelsoort valt op door de voorhoofdskam. Op de kop zitten namelijk langwerpige voorhoofdsveren, die naar de middellijn richten. Hierdoor heeft de Kuifmaina een schitterende voorhoofdskam.
Het verenkleed bevat een zwarte kleur. Een gedeelte van de buitenste vliegveren kleuren wit. In een vers verenkleed heeft de Kuifmaina smalle en witte uiteinden aan de staartpennen. De snavel kleurt ivoorwit, met een lichtroze vlek aan de basis van de onderkaak.
De Kuifmaina staat bekend als een omnivoor. Dit betekent dat deze vogelsoort zowel plantaardig als dierlijk materiaal eet.
Het plantaardig dieet bestaat uit plantenzaden, vruchten en bessen. Deze vogelsoort voedt zich bijvoorbeeld met kersen, prachtframbozen, bramen, appels, bananen en vijgen.
Het dierlijk dieet bestaat uit Insecten en ongewervelde dieren. Deze vogelsoort eet bijvoorbeeld Mieren, Termieten, Vlinders en larven van Langpootmuggen. Bovendien aast deze vogelsoort op Vis, karkassen van dode dieren en op menselijk afval.
In het wild roest deze vogelsoort in grote nachtelijke roestplaatsen (slaapplaatsen), bestaande uit bomen of rietvelden. De roestplaats deelt de Kuifmaina soms met andere Vogels, maar er is dan enige afstand tussen de dieren.
De Kuifmaina speelt in het wild een belangrijke rol omtrent verschillende ecologische processen. Zo zorgt deze vogelsoort voor de verspreiding van zaden. De Kuifmaina voedt zich vaak met vruchten en bessen. De zaden hiervan worden weer verspreidt via de uitwerpselen. Dit draagt bij aan het herstel en de verspreiding van planten in het leefgebied. Hierdoor behoudt de natuur een gezond ecosysteem en stimuleert het de biodiversiteit.
Daarnaast eet de Kuifmaina Insecten en andere ongewervelde dieren, waardoor schadelijke plagen van bijvoorbeeld Sprinkhanen en rupsen voorkomen wordt. Door de natuurlijke plaagbestrijding helpt de Kuifmaina om de balans in het ecosysteem te behouden en beschermt deze vogelsoort ook landbouwgewassen.
De Kuifmaina is onderdeel van de voedselketen. Deze vogelsoort jaagt op Insecten en andere ongewervelde dieren. Bovendien foerageren grotere roofdieren zoals roofvogels op de Kuifmaina. De aanwezigheid van de Kuifmaina in de natuurlijke habitat helpt roofdieren in stand te houden, met als gevolg een bijdrage aan de ecologische balans in het leefgebied.