Skip to content Skip to footer

Hyacintara

Te zien: Tropisch Paradijs

Wetenschappelijke naam: Anodorhynchus hyacinthinus

IUCN-Status: Kwetsbaar

Habitat

De Hyacintara komt in het wild voor in Bolivia, Brazilië en Paraguay. In deze landen bewoont deze vogelsoort subtropische en tropische bossen en moerassen, droge savannes, vochtige savannes, en subtropische en tropische droge graslanden.

Uiterlijk

De Hyacintara staat bekend als de grootste Papegaaiachtige ter wereld. Deze vogelsoort heeft namelijk een grootte van 100 centimeter! Deze majestueuze vogelsoort kenmerkt zichzelf door het kobaltblauwe verenkleed. De vleugels bevatten meer violet. De onderkant van de vliegveren en staart kleuren grijs. De gebieden rondom de ogen en de strook aan de basis van de onderkaak hebben een gele kleur.

Dieet

De Hyacintara is een herbivoor. Dit betekent dat het dieet hoofdzakelijk uit plantaardig materiaal bestaat. Deze vogelsoort voedt zich hoofdzakelijk met harde vruchten van enkele inheemse palmsoorten.

De Hyacintara neemt af en toe ook andere vruchten, kleine zaden, palmscheuten en Slakken. Als de Hyacintara rijpe vruchten opent, dan zitten er soms Insecten of insectenlarven in en deze zal de vogel ook opeten.  

Natuurlijk gedrag

De Hyacintara heeft een grote en sterke snavel, die de vogel gebruikt om doppen van de noten open te breken. De noten zijn meestal vrij hard. Deze vogelsoort houdt de noot met 1 poot vast en plaatst de noot onder de bovenkaak. De Hyacintara zal eerst met zijn snavel de dikte van de dop op 1 plek wegvijlen, waarna de vogel de noot vervolgens doormidden breekt. Deze vogelsoort kan ook gebruik maken van bladeren of takken om de vruchten te manipuleren.

Sociaal gedrag

De Hyacintara is een sociale vogelsoort, die elkaar het hele jaar door het hof maken, copuleren en zich aan elkaar hechten. Deze vogelsoort voert daarnaast ‘allopreening’ uit. De vogels poetsen elkaars verenkleed. De Hyacintara hanteert dus een monogaam paringssysteem, waarbij de paarband vaak voor het leven duurt.

Bedreigingen in het wild

Dankzij ontbossing, illegale handel en illegale jacht daalt de populatie in het wild sterk. Tegenwoordig wordt de volwassenpopulatie geschat op 4.300 exemplaren in het wild, maar de populatie daalt nog steeds. De Hyacintara heeft een specifiek dieet, bestaande uit palmnoten, die jammer genoeg verdwijnen door de landbouw en houtkap. Daarnaast dienen specifieke Palmsoorten ook als de geschikte broedplaats, die dus ook steeds meer verdwijnen.

Naast deze bedreigingen plant de Hyacintara zich moeilijk voort. De Hyacintara heeft een lage voortplantingssnelheid dankzij verschillende factoren. De belangrijkste factor is dat een koppel zich niet ieder jaar voortplant. De nieuwe copulaties vinden pas plaats nadat het jong onafhankelijk is. De verzorging van een jong duurt langer dan 1 jaar. Andere factoren die bijdragen aan de lage voortplantingssnelheid zijn: afname van beschikbare holtes in de specifieke palmboomsoorten, dierlijke concurrentie en predatie en vaak overleeft maar 1 jong de broedcyclus.

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in het Tropisch Paradijs