Skip to content Skip to footer

Grote Textorwever

Te zien: Tropisch Paradijs

Wetenschappelijke naam: Ploceus cucullatus

IUCN-status: Niet bedreigd

Habitat

De Grote Textorwever komt voornamelijk voor in het westen en in het midden van Afrika, ten zuiden van de Sahara. Deze vogelsoort bewoont droge bossen, vochtige laaglandbossen, savannes, inlandse wetlands en door de mensgemaakte gebieden zoals bouwlanden, plantages en tuinen op het platteland.

Uiterlijk

De Grote Textorwever heeft een grootte van 17 centimeter.

Een mannetje heeft tijdens het broedseizoen een opvallend verenkleed. Deze kleurt namelijk citroengeel. De kop kleurt zwart, met een kastanjebruine band in de nek. De kastanjebruine band loopt over in citroengeel op de rug. Op de rug heeft het mannetje ook nog een zwarte ‘V’-vorm. De borst kleurt okergeel, dat geleidelijk overvloeit in citroengeel. De snavel bevat een zwarte kleur en de ogen hebben een rode tot oranjerode kleur.

Een vrouwtje valt met haar verenkleed minder op. Zij heeft een olijfgroen tot iets gelig verenkleed. De buik bevat een lichte kleur. Buiten het broedseizoen heeft een mannetje hetzelfde verenkleed als een vrouwtje.

Dieet

De Grote Textorwever staat bekend als een omnivoor. Dit betekent dat deze vogelsoort zowel plantaardig als dierlijk materiaal eet.

Het plantaardig dieet bestaat uit graszaden, geteelde granen, fruit en nectar. Het dierlijk dieet bestaat uit Insecten, zoals Kevers, Mieren, Termieten en Vlinders.

Sociaal gedrag

De Grote Textorwever is een sociale vogelsoort. Deze vogelsoort foerageert en roest in (gemengde) zwermen. Tijdens de broedperiode nestelt deze vogelsoort in grote broedkolonies met andere Wevers en verwanten.

Natuurlijk gedrag

De Grote Textorwever poetst het verenkleed door middel van ‘active anting’. Met de snavel pikt de Grote Textorwever Mieren op, die de vogel vervolgens door het verenkleed veegt. Met de Mieren poetst de vogel de veren.

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in het Tropisch Paradijs