Skip to content Skip to footer

Europese Kraanvogel

Te zien: Dierenplaza & China

Wetenschappelijke naam: Grus grus

IUCN-status: Niet Bedreigd

Habitat

De Europese Kraanvogel komt voor in Scandinavië en Noordoost-Europa tot in het noorden en centrale gedeelte van China en het Russische Verre Oosten. Deze vogel bewoont ook Turkije, Kaukasus, Armenië en Azerbeidzjan. De overwinteringsgebieden bestaan uit Frankrijk, het Iberisch Schiereiland, het noordwesten en noordoosten van Afrika, het Midden-Oosten, Pakistan, India en het zuiden en oosten van China.

Buiten het broedseizoen komt de Europese Kraanvogel voor in droge savannes, graslanden, wetlands met rivieren, stromingen en beken, wetlands met vers water meren, intergetijdengebieden met modder- en zoutvlakten, kunstmatige bouwlanden en weilanden.

In het broedseizoen leeft de Europese Kraanvogel bij ondiepe wetlands met (beboste) moerassen, broekbossen, laagveengebieden en veengebieden, ondiepe wetlands met zoetwatermoerassen en -poelen, rietvelden en geïrrigeerde landen.

Natuurlijk gedrag

De Europese Kraanvogel is een trekvogel en kent grote migratieroutes. In het voor- en najaar kan jij zelfs de Europese Kraanvogel bewonderen vanuit je eigen tuin. In deze 2 periodes, vliegt de Europese Kraanvogel over Nederland heen om te trekken naar de broedgebieden of naar de overwinteringsgebieden.

Bedreigingen

Ondanks dat de Europese Kraanvogel een niet bedreigde diersoort is, heeft deze vogelsoort te maken met allerlei bedreigingen. In zowel de broed- als niet broedgebieden wordt de soort door habitatverlies en habitatdegradatie bedreigd, door damconstructies, verstedelijking en uitbreiding van de landbouw. In delen van het broedgebied heeft de vogel te maken met nestverstoringen dankzij toerisme en recreatie. De kraaiachtigen, wilde zwijnen en vossen krijgen hierdoor een verhoogde kans om het nest te penetreren. Op de trekroutes en in de overwinteringsgebieden komt habitatfragmentatie, pesticiden vergiftigingen en het verliezen van traditionele foerageer- en roestplaatsen voor. Bovendien komen er vaak botsingen met nutsleidingen voor in hoogontwikkelde gebieden langs trekroutes en in wintergebieden, waardoor er een verhoogd sterfteaantal bij volwassen exemplaren is. De grootste bedreigingen zijn echter de jacht en het illegaal schieten op deze soort.