Roodborst
Erithacus rubecula
Habitat
De Roodborst leeft in geheel Europa, maar komt in gebieden waar het echt koud en onbeschut is niet voor.
Deze vogelsoort bewoont kreupelbossen met aangrenzende open landen, boerderijen, struwelen, waterlopen, heggen met enkele hoge bomen, boomgaarden, tuinen, parken, rietlanden, open langbouwgronden met verspreide bosjes en stedelijke gebieden.

Uiterlijk


Dieet
Het eten van de Roodborst bestaat uit zaden, fruit en ongewervelde dieren. Bovendien voedt deze vogelsoort zich met aas, etensresten en vogelvoer.


Broeden
De broedperiode duurt in Nederland van april tot en met juli. De Roodborst is een monogame vogelsoort tijdens het broedseizoen. Deze vogelsoort legt 2 broedsels.
De territoriumgrootte van het mannetje en het vrouwtje bepaalt de paringsstrategie. Wanneer een vrouwtje beschikt over een klein territorium, zal ze zich sneller begeven in het territorium van het mannetje. Als het vrouwtje een groot territorium heeft, zal het mannetje haar bezoeken op haar eigen territorium.
Het mannetje zal starten met luid gezang om een potentiële partner aan te trekken. Wanneer hij een partner vindt, zal hij voedsel naar de partner brengen. Het vrouwtje zal trillen met de vleugels om te bedelen voor voedsel. Hierdoor vormt zich de paarband en versterkt deze.
Het vrouwtje maakt het nest op een dik bladermat tussen lage begroeiing of op de grond in hoog gras. Deze vogelsoort houdt ervan om het nest te maken tussen Klimop in bomen, in begroeide muren en in begroeide boomstammen. Daarnaast kiest het vrouwtje voor de raarste plekken om het nest te bouwen, zoals bijvoorbeeld oude theepotten, pannen en waterkokers. Het nest bestaat uit een koepelvormige structuur van bladeren, mos, gras en takjes. Het vrouwtje bekleedt de binnenkant met wortels, fijn gras, haar en veren.
Het vrouwtje legt 4 tot 7 eieren en broedt deze in 12 tot 21 dagen uit. Het mannetje zal haar regelmatig voedsel brengen. Na het uitkomen blijven de jongen nog 13 tot 15 dagen in het nest en zorgen beide ouders voor de jongen. Na het uitvliegen zorgen de ouders nog 2 tot 3 weken voor de jongen. Wanneer het paar een 2e broedsel legt, zal het mannetje zorgen voor het 1ste broedsel, terwijl het vrouwtje de eieren van het 2e broedsel uitbroedt.
Hoe help jij de Roodborst?
Om de tuin Roodborst-vriendelijk in te richten, kun je een balkonkast ophangen. Deze nestkast is aan de voorzijde halfopen. De nestkast plaats je het best in dichte begroeiing, waardoor de nestkast beschut is. Omdat de vogelsoort broedt tussen lage begroeiing, hang je de nestkast maximaal op een hoogte van 1,50 m. De invliegopening moet niet gericht zijn op het zuidwesten vanwege van de regen. Omdat de Roodborst een territoriale vogelsoort is, kun je beter 1 nestkast ophangen in plaats van meerdere nestkasten.
De optimale Roodborst-vriendelijke tuin bevat een voedertafel. Roodborsten bezoeken graag voedertafels. Deze vogelsoort zit vaak onder de tafel om te zoeken naar zaden die door andere vogels weggegooid zijn.
Tijdens de herfst voedt de Roodborst zich met Insecten. Je kunt bladeren onder de struiken en in de borders van je tuin harken, waar de Insecten zich zullen schuilen. Hierdoor help je de Roodborst, want de vogel eet deze Insecten vervolgens op. Op beschutte plekken op de grond of in een laag van bladeren kan je ook gedroogde meelwormen, zadenmix of bessen spreiden om de Roodborst te ondersteunen.


