Skip to content Skip to footer

Afrikaanse Leeuw

Te zien: Afrika

Wetenschappelijke naam: Panthera leo

IUCN-status: Kwetsbaar

Algemene informatie

De Afrikaanse Leeuw behoort tot de categorie ‘roofdieren’. De leeuw staat bekend als de Koning der dieren. Deze naam heeft de leeuw verkregen dankzij zijn fenomenale jachtkunsten. 
De leeuw heeft in het wild geen ‘echte’ natuurlijke vijand, maar de mens is een zeer gevaarlijke vijand voor hen. In Afrika komt de Afrikaanse Leeuw bijna alleen nog voor in (beschermde) wildreservaten.

Habitat

Het leefgebied van de Afrikaanse Leeuw bestaat uit bossen, savannes en grasvlakten in Afrika. Ze komen voornamelijk in Centraal‑Afrika en Oost‑Afrika voor. 

In het wild verdwijnen steeds meer leeuwen. Uit onderzoek blijkt dat uit 90% van de Afrikaanse gebieden waarin ze in het verleden voorkwamen, zijn verdwenen in de afgelopen 120 jaar. Hierdoor is het van belang dat we samen de Afrikaanse Leeuw beschermen.

Uiterlijk

De enige katachtigen waarbij het uiterlijk verschilt, tussen mannetjes en vrouwtjes, is de leeuw. Volwassen leeuwen onderscheid je makkelijk in man en vrouw. 

Een mannelijke leeuw heeft haren vooraan bij de kop. Dit noem je de manen. Hoe imposanter deze manen eruitzien, hoe sterker de leeuw. 

Leeuwinnen hebben geen manen. Hierdoor zie je duidelijk het verschil. Deze diersoort heeft een gewicht van 120 tot 275 kilogram. 

Sociaal gedrag

Deze soort leeft in groepsverband, wat ook een ‘troep’ heet. Een troep bestaat uit één mannetjes leeuw, een aantal leeuwinnen en hun welpen. Soms bestaat de groep niet uit één mannetjes leeuw, maar meerdere, zoals broers of andere familieleden
Een mannetjes leeuw leidt de troep. Dit gebeurt als hij een beetje geluk heeft en hij het sterkst is. Naarmate de tijd vordert, en de mannetjes leeuw veroudert, staat er vaak een jonger mannetje klaar die de troep over gaat nemen.

Natuurlijk gedrag

In het wild blijven de Leeuwinnen hun hele leven bij dezelfde groep. Een Leeuwin gaat alleen of samen in een groep op jacht. Ze levert hierdoor een groter aandeel in de jacht dan een mannelijke leeuw. De grootte van de prooi hangt af van de grootte van de jachtgroep. Wanneer er een groep Leeuwinnen samen op jacht gaan, dan jagen ze voornamelijk op antilopen, zebra’s en andere grote herbivoren.

Leeuwen in Mondo Verde

De Afrikaanse Leeuwen in Mondo Verde zijn geen albino’s. Albino leeuwen hebben geen enkel pigment en roze/rode ogen. 

De leeuwen in Mondo Verde missen een bepaald gen, waardoor er een heel lichtbruine vacht ontstaat. In het wild ondervinden deze leeuwen een nadeel wat betreft de jacht op hun prooi. Ook hebben jagers het op hen gemunt omwille van de vacht. Hierdoor leven er vermoedelijk geen witte leeuwen meer in het wild.

Wil jij ook een dier adopteren?

Met het adopteren van een dier, geef jij het dier wat extra’s en iets bijzonders. Met het geld van jouw donatie worden verrijkende elementen, voederkosten, onderhoud aan het verblijf en eventuele dierenartskosten betaald. Afhankelijk van het bedrag ontvang jij ook natuurlijk enkele voordelen.

Neem ook een kijkje bij de andere prachtige dieren in Afrika