Skip to content Skip to footer

Tropisch Paradijs

Het Tropisch Regenwoud, een inspiratiebron voor het Tropisch Paradijs

Je reist af naar drie verschillende continenten om je te begeven in een Tropisch Paradijs. De regenwouden in Amerika, Azië en Afrika staan bekend als de rijkste en oudste ecosystemen ter wereld. Sommige Aziatische regenwouden bestaan al langer dan 100 miljoen jaar, dus uit de tijd van de prehistorie. Tijdens jouw wandeling zie jij de flora en fauna van Oost-Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Klimaat

De tropische regenwouden beïnvloeden niet alleen de cyclus van bepaalde flora en fauna, maar ook het klimaat. Ze hebben een warm klimaat, met een gemiddelde temperatuur van 28 à 30°C. In tropische regenwouden daalt de temperatuur nooit onder de 16°C. Dankzij de dichte begroeiing en de bijna constante bewolking, komen er amper extreme temperaturen voor, die je wel kent bij bijvoorbeeld de Sahara.

De dichte begroeiing zorgt bovendien voor beschutting. Hierdoor hebben kleine prooidieren de mogelijkheid om zich goed te verstoppen tegen de roofdieren. Dit natuurlijk gedrag bestudeer je ook in het Tropisch Paradijs.

Regen

Zonder regenwouden zou de wereld zich in een veel droger klimaat bevinden. Iedere dag zijn er hevige regenbuien in de tropische regenwouden. Vanwege het warme klimaat, verdampt het water snel om vervolgens weer als regen te vallen. Deze cyclus herhaalt zich vijf tot zever keer per dag. In het Tropisch Paradijs creëren wij deze natuurlijke situatie door middel van een regendouche.

Met uitsterven bedreigd

Sinds ongeveer 1950 verdween er al meer dan 50% van alle regenwouden op aarde dankzij de activiteiten van de mens. Nu nog steeds dreigen regenwouden met hun diversiteit aan flora en fauna uit te sterven door onder andere houtkap, mijnbouw en andere menselijke activiteiten. Iedere dag sterven vele planten- en diersoorten uit en verdwijnt er meer en meer natuur.

Het Tropisch Regenwoud, een diversiteit aan flora

Palmvaren

De Palmvaren komt (Cycas revoluta) van nature voor in tropisch Azië. Tegenwoordig vind je de Palmvaren wereldwijd in vorstvrije gebieden terug. Doordat deze palmvaren voor komt in een subtropisch klimaat, verdraagt de plant geen lage temperaturen.

Bij ons zie jij zowel de mannelijke als vrouwelijke Palmvaren.

Het bijzondere vrouwelijke exemplaar kenmerkt zich door de schitterende bloei, waarbij haar bladeren majestueus omhoog staan. Bij vrouwelijke planten zie jij de kegels per scheut aan de top van de stam, afgewisseld met bundels gewone bladeren. De schubben van de kegels ogen bladvorming en hebben een lichtbruine kleur. In de onderste helft van de kegels ontwikkelen zich wel 5 tot 6 zaden met een oranje zaadmantel. Dit wonderbaarlijke gezicht, leidt heel wat fotografen tot een extase, jou ook? 

Bij de mannelijke palmvaren vind je de voorplantingsorganen terug in het midden van de stam. Daar zie je een dikke, lange kegel in het hart van de bladbundel. Eén kegel produceert miljoenen stuifmeelkorrels. Deze korrels moeten de vrouwelijke palmvaren gaan bestuiven. Deze bestuiving zal plaatsvinden via de wind. 

Treurvijg

De Treurvijg (Ficus benjamina) heet ook de Waringin en komt oorspronkelijk uit delen van Zuidoost-Azië en tropisch Australië. Deze boomsoort komt uit de moerbeifamillie.

In het wild bereikt deze boomsoort een hoogte van ongeveer 30 meter! Bij ons bewonder jij een bonsaiversie van zo’n 2,5 tot 3 meter hoog.  

De Treurvijg heeft overhangende twijgen en glanzende, ovale bladeren met toegespitste punt. Deze bladeren hebben een lengte van 6 tot 13 centimeter. In tropische omstandigheden zoals bij ons, staat de Treurvijg bekend als een erg grote en statige boom.

Mensen planten deze boomsoort vaak in parken en in een stedelijke omgeving, bijvoorbeeld langs brede wegen. Daarom kweken handelaren deze plant in dienst van parkboom, maar zelfs ook als kamerplant in gematigde klimaten. De plant heeft namelijk een elegante groei en een hoge tolerantie voor moeilijke groeiomstandigheden. De Treurvijg groeit het beste onder zonnige omstandigheden, maar ontwikkelt zich ook in de schaduw.

Wandelpalm

De Wandelpalm (Socratea exorrhiza) komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Centraal- en Zuid-Amerika.

De wandelpalm ontleent zijn naam aan de karakteristieke eigenschap dat deze geen gewone wortels heeft, maar luchtwortels. Luchtwortels groeien uit de stam naar beneden. Doordat de wortels ontspringen en groeien in de richting van het licht en water, ‘wandelt’ deze boom zomaar enkele centimeters per jaar.

In de voet van de boom hoopt zich vocht op, wat gebruikt kan worden als ‘drinkwater’.  Deze onttrek je op een eenvoudige wijze. Vroeger maakten inheemse stammen veel gebruik van water uit deze natuurlijke bron. Ook wandelaars die onverhoopt in het tropisch regenwoud zonder water komen te zitten, gaan op zoek naar deze boom om te overleven.

Chinese roos

Van oorsprong komt de Chinese roos (Hibiscus rosa sinensis) uit Zuidoost-Azië en China. Hij komt uit de kaasjeskruidfamilie. Mensen poten deze plant op grote schaal. Omdat deze plant groeit tot ongeveer 4 meter, gebruiken veel mensen de Chinese roos als een haag. De bloemen staan solitair in bladoksels en hebben verschillende groottes. De grootste bloemen hebben een diameter van 20 centimeter. De wilde soort heeft karmozijnrode bloemen. Ook ontwikkelde kwekerijen cultivars met witte, gele, zalmkleurige, lila, donkerrode en gemengde kleurige bloemen.

Omdat Mondo Verde jaarlijks de rozen terugsnoeit tot een hoogte van 5 centimeter, groeien de bloemen nu ook onder op de stam. De Portugese tuin kent een enorme rozenpracht. Deze rozenpracht verspreidt zich over 4 perken voor bezoekers om te bewonderen.

Tropisch Paradijs, een diversiteit aan fauna