Skip to content Skip to footer

Portugal

Portugal, met een sprookjesachtig paleis

Portugal, een land dat uitblinkt in de diversiteit. Zo staat Portugal bekend als het land met de mooiste stranden ter wereld. Daarnaast vind je echte cultuurschatten terug in de grote steden. Natuurlijk eet jij er ook fantastisch! Mondo Verde plaatste in de wereldtuin Portugal het Palacio dos Marquises da Fronteira, om zo Portugal in een prachtig cultureel daglicht te zetten.

Palacio dos Marquises da Fronteira

In de Portugese tuin in Mondo Verde staat het een deel van het Palacio dos Marquises da Fronteira. Het echte paleis staat in Benifica, aan de voet van de heuvels rond Lissabon. Dankzij de uitstekende staat waarin dit monument zich bevindt, behoort hij tot één van de belangrijkste monumenten van Portugal.

In de 14e eeuw legden mensen het galerijgebouw van het Palacio dos Marquises da Fronteira aan. Het kreeg meerdere bestemmingen, van een klooster tot gerechtshof en van jachtkasteel tot grafzaal voor talrijke prominente historische figuren. Dit gebouw bewonder jij in de Portugese tuin van Mondo Verde.

Azulejo's

Mondo Verde versierde het galerijgebouw rijkelijk met Azulejo’s, de meest kenmerkende Portugese kunstvorm. De prachtige gebakken en handgeschilderde kleitegeltjes sieren talrijke historische gebouwen en paleizen, waaronder ook het galerijgebouw van het  Palacio dos Marquises da Fronteira. Deze Portugese kunstvorm komt uit de 15e eeuw. Toen bracht de Portugese koning Manuel I een bezoek aan Zaragozza, Toledo en Andalusië. Daar raakte hij gecharmeerd door de mooie tegels. Hij besloot de tegels niet als vloerbekleding te gebruiken, maar als versiering van de muren. Hierdoor steeg werden de onderwerpen van de schildering belangrijk.  

Aan de vijver bij het Palacio dos Marquises da Fronteira in Mondo Verde, zie jij verschillende tableaus met Azulejo’s. Deze tableaus vertellen de legende van Camões, de grootste schrijver uit de Portugese geschiedenis. Hij schreef een epos over de tocht van Vasco da Gama naar Indië, met in Os Luciadas in de hoofdrol. Ieder tableau aan de vijver refereert naar een gezang uit dit meesterwerk van Camões. De tableaus van de galerij boven zijn gebaseerd op oude alledaagse taferelen uit Nederland.

Portugal, een diversiteit aan flora

Engelse roos

David Austin kwam op het idee om een nieuwe soort te creëren. Er moest een roos komen met de schoonheid en geuren van de oude rozen, maar met de voordelen en sterke eigenschappen van de moderne rozen. Dit idee heeft David Austin omgezet in honderden prachtige soorten rozen. Hierdoor ontstond de volledig nieuwe soort “Engelse Roos”. De Engelse roos bevat de geur en charme van de oude rozensoorten en de weerstand en lange bloeitijd van de moderne rozensoorten. 

Rond 1963 verloren de antieke rozen hun relevantie bij de Engelse tuinarchitecten en hoveniers. Doordat David Austin in hetzelfde jaar de prachtige Engelse Roos ‘Constance Spry’, naar buiten bracht, werd er een nieuwe trend veroorzaakt. De Engelse gemeenschap omarmde de nieuwe rozensoort, waardoor er al snel een nieuw beeld in de Engelse tuinen ontstond. Hierdoor heeft de Engelse Roos een belangrijk historisch gegeven de Engelse tuinarchitectuur.

David Austin gaf iedere Engelse Roos een aparte, maar bijzondere naam mee. Hij vernoemde de rozen naar belangrijke personen die de schoonheid van de oude rozen omarmden en naar schrijvers die David Austin inspireerden. Sommige Engelse Rozen hebben ook namen gekregen van belangrijke Shakespeare-personages, Britse landschappen, kastelen, royalty’s en notabelen.

Tuinhibiscus

De Tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) komt van nature voor in een groot gedeelte van Azië. Deze plant stamt af uit de kaasjeskruidfamilie. Hij heet ook de Altheastruik. In het westen van Europa groeit deze plant als een bladverliezende struik. Hij groeit ongeveer tot een grootte van 2 tot 3 meter. De struik heeft frisgroene en ovale bladeren.

Vanaf juli bewonderen bezoekers de vele exotische bloemen van de Tuinhibiscus. Deze bloemen groeien afzonderlijk in de bladoksels van de bovenste bladeren aan de jonge scheuten. De bloemen bereiken een diameter van 5 tot 10 centimeter. De bloemkleuren verschillen van wit, blauw, roze, rood tot paars afhankelijk van de soort plant natuurlijk.

Ontdek ook de andere wereldtuinen, zoals